Ända sedan 2012 har personalen på förskolan klagat på dålig lukt och luft i lokalerna till förskolan. Den är byggd på 70-talet och hänger ihop rent fysiskt med gymnasieskolan Kungshöga.
– Det har gjorts ett antal åtgärder under hand, men det har inte hjälpt, säger Thomas Kinell som är utbildningsstrateg på Mjölby kommun.
Det började med en personaltoalett, men även i flera andra lokaler i förskolan har de anställda pedagogerna känt obehag.
Flera utredningar och åtgärder har gjorts, man har mätt luftfuktighet, kollat ventilationen, skrivit luftflödesprotokoll, loggat och ökat flödena i ventilationen. Men känslan av att det inte är bra har funnits kvar.
– Under 2017 anlitades konsultfirman Sweco för att utreda förhållandena för att få en klarare bild. Vid provtagning hittade man avvikelser i byggnadskonstruktionen som bedömdes vara en möjlig orsak till upplevda hälsoproblem, säger Christian Modin som är kommunens projektchef.
Samtidigt gjorde företagshälsovården Previa en enkätundersökning med de anställda. De fick svara på frågor om vilka besvär de haft och i vilka delar av byggnaden de känt lukt- och luftproblem.
– Det handlar om problem med luftvägar och huvudvärk. Det har förekommit att anställda har sjukskrivit sig, men det är inte fråga om någon långvarig sjukfrånvaro, säger Niclas Jacobsson som är förskolechef på Kungshöga.
Resultatet av undersökningarna och enkäten blev en lista med förslag på åtgärder: Rivning och återuppbyggnad av ytterväggar. Golvbjälklag och ytskikt byts ut. Golven på betongplattan kommer att bli ventilerade. Även innertak åtgärdas. Samtidigt passar man på att byta fönster.
Renoveringen av Kungshöga förskola ingår i ett planerat åtgärdsprogram för kommunens förskolor, av vilka flera är byggda på 70-talet och med ungefär samma byggteknik. Från början hade Kungshöga förskola ett platt tak, men det har redan tidigare ersatts med ett sadeltak, med utvändig avrinning.
Renoveringen av förskolan blir dock betydligt mer omfattande än enligt det planerade programmet. Det tidigareläggs också. På tisdagskvällen beslutade kommunfullmäktige att anslå extra medel för detta. Genom att omfördela medel får service- och teknikförvaltningen 13,5 miljoner kronor till arbetet.
Renoveringen sker i flera etapper där halva förskolan nu flyttat ut till paviljonger på gården, medan den första delen renoveras. Därefter blir det den andra halvan som byggs om. Även en del av gymnasieskolans lokaler används.
– Det blir en del utmaningar i vardagen, men vi lever på vetskapen om att det blir fint när det är klart, säger förskolechefen Niclas Jacobsson.