Frasigare våffla med kokmarsán

Luleåvåfflan innehåller marsánsås. För äkta Luleåvåfflor: använd kokmarsán. Snabbmarsán ger också ett gott resultat - men inte det rätta. Luleåvåfflor är frasiga.

MJÖLBY2009-04-20 23:14

Corren har berättat om våfflorna som gräddas i Granforsen. Det gjorde att Ulla Britt Larsson, Borensberg, tog med sig ett gäng tanter till Granforsen för att smaka på dem.

Det var nämligen Ulla Britt Larsson som hemförde Luleåvåffelreceptet till Östergötland omkring 1970.

- Våfflorna i Granforsen var jättegoda - men inte alls desamma som Luleåvåfflorna, säger hon. Vi kände inte igen dem. Luleåvåfflorna är frasiga.

Bara kokmarsán fanns

Ulla Britt blev nyfiken på vad som skilde våfflorna åt, så hon kollade.

- Originalreceptet innehåller kokmarsán, här användes snabbmarsán, berättar hon.

Och det visar sig ha betydelse. Ulla Britt Larsson har en gång fått receptet av sin barnflicka i Luleå, och denna hade i sin tur fått det av sin mor, som hade fått pris för våfflan. Receptet är från 1950-talet och där står inte vilken sorts marsánsås som ska användas.

Men då, på 1950-talet, fanns bara kokmarsán. Snabbmarsán kom för 25 år sedan.

"Vill inte få skulden"

- Jag ringde tillverkaren och frågade om det har betydelse vilken marsánsås man använder, säger Ulla Britt. Och det har det. Snabbmarsán tål inte upphettning. Jag vill gärna berätta det, vill inte få skulden om det blir fel ...

Och så receptet:

Ulla Britts Luleåvåfflor

150 g smält margarin

6 dl mjölk

5 dl mjöl

2 msk kokmarsánpulver

1 tsk Rumford(bakpulver)

1 tsk salt

Vispa samman mjölken, marsanpulvret och mjölet utblandat med bakpulvret. Tillsätt salt och det smälta avsvalnade smöret.

Hetta upp ett våffeljärn. Smörj eventuellt första laggen.

Grädda våfflorna guldgula.

Servera med tillbehör efter smak. Sylt, bär, vispad grädde eller glass.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!