Fredrik, 32, tar över toppositionen – "Vi har en del utmaningar"

Fredrik Rödström Nygren (L) är ny ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Med erfarenhet från Försvarsmakten och Kriminalvården hoppas han kunna bidra med en resultatinriktad politik. På agendan står bland att göra Mjölbys kultur- och föreningsliv mer tillgängligt i Prästgårdsliden och Östra Lundby, samt på landsbygden.

Fredrik Rödström Nygren (L) tar över som ny ordförande efter Kristin Kellander.

Fredrik Rödström Nygren (L) tar över som ny ordförande efter Kristin Kellander.

Foto: Jesper Friman

Mjölby2025-02-26 18:00

Nyheten i korthet

  • Fredrik Rödström Nygren (L) tar över som ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Mjölby, efter Kristin Kellander (L).
  • Med erfarenhet från Försvarsmakten och Kriminalvården hoppas Rödström Nygren bidra med en resultatinriktad politik.
  • Han planerar att göra Mjölbys kultur- och föreningsliv mer tillgängligt i stadens utanförskapsområden och på landsbygden.

Efter att Kristin Kellander (L) lämnat rollen som ordförande för kultur- och fritidsnämnden står det nu klart att det är partikamraten Fredrik Rödström Nygren som kommer ta över positionen. 

Född och uppvuxen i Stockholmsförorten Huddinge flyttade Fredrik till Mjölby 2018 för kärleken, och ett jobb på Skänningeanstalten. Förutom flera års erfarenhet från Kriminalvården har han bland annat även jobbat inom militären i Karlskrona. Han bor sedan en tid tillbaka i Skänninge.

Fredrik har genomfört lite av en politisk raketkarriär. Han började engagera sig partipolitiskt i början av pandemin 2020. Detta efter att han länge varit samhällsintresserad och följt den politiska debatten från ett utifrånperspektiv. 

– Jag började kolla lite närmare på partiprogrammen och landade på Liberalerna då de bäst stämde överens med mig värderingsmässigt och ideologiskt.

Efter att så småningom blivit ersättare till partiets kommunstyrelse gick han vidare som ersättare i valnämnden och räddnings- och byggnadsnämnden (numera samhällsbyggnadsnämnden) för att nu ha blivit utsedd till att ta över efter Kristin Kellander som ny ordförande för kultur- och fritidsnämnden.

undefined
Fredrik tvekade inte att ta över ordförandeskapet i kultur- och fritidsnämnden. "Jag känner att det här är en jättebra och intressant nämnd att jobba vidare med. För de här frågorna som man berör är så otroligt viktiga."

Han förklarar att han överlag uppskattar det politiska klimatet i Mjölby men framför allt att engagemang premieras över hur länge man verkat politiskt.

– Man kan ha suttit i 20 år utan att visa framfötterna. För egen del har jag alltid känt ett stort driv och engagemang att läsa handlingar, sätta mig in i beslut och möta medborgarna för att ha örat mot marken. Det är viktigt att sådant uppmärksammas.

Hur tror din bakgrund inom kriminalvården och militären gagnar dig som politiker?

– I militären fick jag lära mig mycket om främst hierarki, disciplin och vikten av noggrannhet. När jag jobbat inom Kriminalvården har jag upplevt väldigt många möten med alla möjliga olika människor. Jag har haft klienter som har dömts för alla möjliga brott. Det var allt från sexualbrott och relationsvåld till ungdomar som deltog i påskupploppen i Linköping. Kriminalvården fick mig att växa väldigt mycket som person, men också skapa olika perspektiv och förståelse för andra människor. Så det har gett mig väldigt stor personlig utveckling som jag har med mig in i det politiska också.

Han tror att dessa kunskaper kommer gynna honom i rollen som ordförande.

– Av erfarenhet så har jag upplevt att det är lätt i politiken att man pratar kring saker istället för att komma till någonting konkret i slutändan. Jag vill gärna försöka vara så resultatinriktad som möjligt som person och känna att den tiden jag lägger på det här så vill jag se att det blir ett resultat i slutändan.

undefined
Till vardags jobbar Fredrik som verksamhetsanalytiker på Kriminalvården.

Vilka är de mest brinnande frågorna för kultur och fritid?

– Vi har en del utmaningar. Det framgick bland annat i folkhälsorapporten att förutom att 73 procent levde i fattigdom i Prästgårdsliden även var så att färre personer där var delaktiga i Mjölbys kultur- och föreningsliv. Så vi behöver göra mycket för att fånga upp de här områdena. Och det pågår. Vi håller på att prata med boenden vilken kulturverksamhet de vill ska bedrivas här.

Han förklarar även att liknande satsningar för att bredda kultur- och föreningslivets upptagningsområde görs på landsbygden. Lyckade exempel beskriver han som kulturskolans danskurser i Skänninge och teaterkurser i Väderstad.

Fredrik själv är aktiv i föreningen Skänninges Bästa.

– I och med att jag bor i Skänninge var det givet för mig att vara med i föreningen för att få en insyn i det lokala. Sen förstår jag om invändningen kommer att det kan bli en ojämn fördelningsvikt. Men här vill jag betona att det är som privatperson jag är med i föreningen, som ordförande ska jag vara väldigt tydlig och objektiv i mitt beslutsfattande.

Kan inte det vara svårt?

– Nej det tror jag inte. Inte om man är väldigt tydlig med det från första gången. Det är klart, jag bor i Skänninge och träffar således många Skänningebor. Men jag vill vara tydlig med att backa bakåt för att kunna se vad hela Mjölby vill. Jag hade jättegärna velat engagera mig i föreningslivet på andra orter i kommunen också, men tiden räcker tyvärr inte till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!