Fyra imamer på turné för att möta människors frågor

Under fredagen rullade en vagn med texten "Fråga en muslim" in framför Galleria Kvarnen i Mjölby. Det är fyra muslimer från olika delar av landet som är ute på turné för att möta människors frågor om muslimsk tro.

Imamer på turné. Från vänster till höger:

Rizwan Afzal, Agha Yahya Khan, Kashif Virk och Musab Rashid.

Imamer på turné. Från vänster till höger: Rizwan Afzal, Agha Yahya Khan, Kashif Virk och Musab Rashid.

Foto: Privat

Mjölby2023-09-15 16:00

– Vi tillhör Islams Ahmadiyya församling och vi är ute i efterdyningarna av koranbränningarna och det här är vår sjätte turné. Vi möter de rädslor, frågor och funderingar som finns kring muslimsk tro, inte bara hos icke-muslimer utan även hos muslimska grupper, säger imamen Kashif Virk.

undefined
En av de som passade på att ställa frågor till imamerna var Cecila Burenby (S), kommunstyrelsens ordförande. "På de platser vi besöker bjuder vi in olika aktörer för att visa att vi vill angripa problemen genom att verka gemensamt och utbyta erfarenheter", säger imamen Kashif Virk.

Imamernas turné innehåller stopp i sju städer runt Vättern. I Östergötland besöker de Motala och Mjölby.

– Med polisens tillstånd ställer vi oss på ett torg med vår vagn och med information. I varje stad vi varit har det kommit fram folk som tycker att det vi gör är bra. Det finns förstås de som är upprörda att vi gör det här. De tycker att islam är en religion som man ska vara rädd för.

undefined
Imamer på turné. Från vänster till höger: Rizwan Afzal, Agha Yahya Khan, Kashif Virk och Musab Rashid.

Kashif säger att de får mycket frågor om kvinnans roll i islam, om sharialagar och synen på yttrandefrihet. Och förstås kommer frågor om koranbränningarna.

– Yttrandefrihet och kritik mot religion är jätteviktigt och ska vara tillåtet. Men yttrandefriheten är inte absolut. Svensk lag har något som kallas hets mot folkgrupp. När man bränner koranen en fredag, eller till och med på en eid, då är det inte religionskritik utan en provokation som är en hatfylld och hetsande handling.

undefined
En vagn med texten "Fråga en muslim" dök under fredagen upp framför Galleria Kvarnen i Mjölby.

En av de som besökte vagnen var kommunstyrelsens ordförande Cecilia Burenby (S).

– På de platser vi besöker bjuder vi in olika aktörer för att visa att vi vill angripa problemen genom att verka gemensamt och utbyta erfarenheter, säger Kashif Virk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!