I den stora svetshallen på Dackegymnasiet har Väderstad-Verken och Toyota MH ställt upp sina montrar. Det är gymnasiemässa på Mjölbys gymnasieskolor och det kryllar av folk i korridorer, salar och verkstäder. Det är föräldrar, lärare och elever – såväl nuvarande som tidigare och framtida.
Det lokala näringslivet är hemtamt i lokalerna. För skolan har lagt sig vinn om att samarbeta med företagen i trakten. Det är ju där eleverna förhoppningsvis ska hitta jobb. Och i vissa fall är det en diffus övergång från skola till jobb. I tvåan på yrkesprogrammen ingår praktik och i trean är eleverna halva veckan i skolan, halva på företagen.
Den som blev rekryterad i mitten av sista terminen är Olle Björk. I somras gick han ut industriprogrammet på Dacke. Då hade han redan fått erbjudande om sommarjobb på Toyota Material Handling, som just nu är inne i en rekryteringsfas.
– 140 personer hittills i år, berättar Jonathan Strömgren som har hand om TMH:s kontakter med skolan.
Olle fick komplettera sina svetskunskaper på arbetsplatsen.
– Jag gick fem veckor i svetsskolan på Toyota och lärde mig massor, säger han.
På guldsmedsprogrammet träffar vi en blivande elev. Kristian Zanderholm gå bara i åttan än så länge men är på plats på gymnasiet för att skaffa sig alternativ för gymnasiestudierna om ett par år. Förutom guldsmed kan han tänka sig att välja fordonsprogrammet. Ganska vitt skilda yrken kan tyckas, men de har ett gemensamt: Det finns jobb.
– Det är dålig nyrekrytering av guldsmeder i Sverige. Många elever väljer studieförberedande program för att de missförstått förutsättningarna, menar läraren Camilla Wallin. Från yrkesprogrammen kan man komplettera upp till grundläggande högskolebehörighet.
Guldsmedsprogrammet, som har riksintag, har liksom restaurang och livsmedel gott rykte och elever från båda programmen har vunnit diverse tävlingar. På kursen till guldsmed pluggar just nu bara 13 elever.
– Det finns jobb. Dessutom ingår det kurser i entreprenörskap. Det finns stora möjligheter att skapa en egen verksamhet, menar Camilla Wallin.
Kristians andra val, fordonsprogrammet, är ytterligare ett med goda jobbchanser. Linnea Stenberg och Carin Saxin är de enda tjejerna i årskurs ett. De sitter i en Volvo och prickar av ett serviceprotokoll – och gör reklam för utbildningen.
– Fler tjejer, summerar Linnea situationen.
Hon går programmet för att hon vill bli motivlackerare, en påbyggnadsutbildning hon måste gå efter gymnasiet.