Antalet elever på Mjölbys gymnasium har minskat med 42 procent på 20 år. I dag väljer nästan varannan gymnasieelev från Mjölby att plugga i en annan kommun, företrädesvis i Linköping.
Men den här utvecklingen är inget som oroar gymnasiechefen Pär Palmgren i Mjölby.
– Jag menar att vi har tillräckligt många elever för att få en bra dynamik på vår gymnasieskola. Det viktiga är att vi kan erbjuda en stor bredd, hög kvalitet och att eleverna trivs, säger han.
Pär Palmgren menar att elevantalet de senaste åren har legat på en ganska jämn nivå. Många faktorer påverkar hur många som söker in till Mjölbys gymnasieprogram:
+ Elevkullarna går upp och ner – de sista åren på 00-talet minskade antalet 16-åringar från 380 till 280.
+ Elever från Boxholm och Ödeshög går i Mjölby – en tredjedel av boxholmarna och cirka hälften av ödeshögarna, Tranås och Linköping lockar resten.
+ Vissa program har riksintag – som guldsmeds- och finsnickerilinjerna i Mjölby.
+ Ungdomarna väljer av en lång rad motiv, alla rationella för just dem.
– Att jämföra 20 år bakåt är inte relevant. Så mycket har hänt. En mängd friskolor har tillkommit i Linköping, att pendla har blivit mer accepterat, vi har fått ett samverkansavtal mellan länets kommuner som ger elever rätt att välja fritt, säger Pär Palmgren.
Han tycker att den modellen är bra även för Mjölby. Då kan en kommun välja att lägga ner ett program som har väldigt få sökande och ändå kunna erbjuda elever som vill gå det programmet att söka sig till grannkommunen. Så gjorde Mjölby med handelsprogrammet för ett antal år sedan.
Utbildningsforskaren Håkan Forsberg vid Uppsala universitet menar att elever vill gå i attraktiva skolor i innerstaden och är beredda att pendla. Det är detta ändrade beteende som gör att friskolor vill etablera sig just där, menar han.
– Konsekvensen blir att skolor i socialt utsatta områden förlorar elever. När en skola börjar väljas bort så är det svårt att vända trenden, säger Håkan Forsberg till Nyhetsbyrån Siren.
Men att Mjölby skulle väljas bort av sociala skäl tror inte Pär Palmgren på.
Många kommuner har svårt att locka elever till de yrkesförberedande programmen, men där tycker han att Mjölby varit framgångsrikt, inte minst för att man samarbetar med näringslivet.
– Det är bättre att företagen marknadsför sina jobb än att skolan marknadsför utbildningarna, menar Pär Palmgren och resonerar på liknande sätt när det gäller universitetet kontra de teoretiska programmen.
Ett annat samarbete han vill lyfta fram är när föreningslivet knyts till gymnasiet, i form av hockey-, fotbolls- och musikprofilerna. Det vill han se mer av i framtiden.