Gymnasievalet: ”Man vill bort härifrån”

Pendlingen är inget hinder när niorna överväger sitt gymnasieval. Tvärtom. Linköping lockar med fler utbildningsvägar.

Valdags. Mariam Aoryakhel, Erica Hedblom, Ludvig Svensson, Lina Rosén, Emilia Rothman och Lisa Nordstrand sneglar på skolor i Linköping.

Valdags. Mariam Aoryakhel, Erica Hedblom, Ludvig Svensson, Lina Rosén, Emilia Rothman och Lisa Nordstrand sneglar på skolor i Linköping.

Foto: Sune Johansson

Mjölby2017-01-14 06:05

Det är ”Elevens val” på torsdagseftermiddagen och ganska kaotiskt i korridorerna på Lagmansskolan i Mjölby. En grupp niondeklassare kan slita sig en stund och samlas runt ett bord i uppehållsrummet för att prata om det svåra val de ska göra inom några veckor.

Vad är det viktigaste när ni ska söka till gymnasiet?

– Det är ju att välja det man är intresserad av, svarar ­Erica Hedblom snabbt och berättar att hon vill gå ett hög­skoleförberedande program inom ekonomi eller sam­hälle.

– Det är i alla fall inte hur kompisarna väljer som är viktigast, menar Lina Rosén som ändå sittter bredvid Emilia Rothman och båda tänker söka till ekonmi­programmet.

Ludvig Svensson söker till bygg- och anläggningsprogrammet. Men han väljer mellan Dackeskolan i ­Mjölby och motsvarande utbildningar i Linköping. Han tror att valmöjligheterna är ­större där.

Alla sex överväger att söka till skolor i Linköping. ­Mariam Aoryakhel siktar på IB-programmet på katedral. ­I andra hand teknisk linje.

Skulle det inte vara ­jobbigt att pendla?

– Nej, man kan sitta och plugga och det tar bara tjugo ­minuter, menar Mariam.

Erica menar rent av att det är bra att komma iväg en bit:

– Man vill bort härifrån, ­säger hon och de andra ­håller med och skrattar.

De verkar alla ha god koll på utbudet av skolor och program. De har varit på gymnasiemässa i Linköping där stadens 18 skolor visade upp sig, och de har varit på öppet hus på skolor – även i Mjölby.

Så många skolor och program, är det svårt att välja?

– Man måste veta vad man vill ha för inriktning. Då kan man jämföra några skolor, menar Lina Rosén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om