Kriminalvårdens Kamratförening i Sverige hade bjudit in honom till deras träff i Hembygdsgården i Mjölby.
Sonny Björk är pensionerad forensiker och föreläser ibland, oftast för advokater.
Försvarsadvokater anlitar honom fortfarande som teknisk expert på konsultbasis när domar för grova våldsbrott överklagas till hovrätten.
Sonny Björk är född i Mjölby och bodde här tills han var 20 då han sökte in på polisskolan. Han jobbade som patrullerande ordningspolis i Stockholm tills han på 70-talet sökte sig till kriminalavdelningen. Han fick jobb på kriminalpolisens laboratorieavdelning som så småningom utvecklades till SKL, nuvarande NFC i Linköping. Han vidareutbildade sig senare inom vapen, ammunition och ballistik.
Sonny har jobbat med Palmegruppen och utrett teknisk bevisning i åtalet mot Lasermannen.
– Våren och sommaren 1999 arbetade jag i Kosovo efter folkmordet och fick en förfrågan om att hjälpa till med tekniska rekonstruktioner efter rånet i Kisa och polismorden i Malexander.
Han blev en i ett team på tre som tog sig an tekniska rekonstruktioner. Uppgiften var att se om alla tre bankrånarna Arklöv, Axelsson och Olsson kunde bindas för både rånet och de båda morden på polismännen Borén och Karlström. Samt för mordförsöket på polisen Kenneth Eklund i Kisa.
Den största delen i arbetet handlade om att beskriva hur det gick till när de tre rånarna blev upphunna av patrullen på vägen mellan Österbymo, där rånarna bytt bil, och Boxholm där de så småningom skildes åt.
– Det som vi försökte få fram var ingående skjutvinklar med ledning av skottskadorna i bilarna, berättar Sonny Björk.
Kulor och hylsor letades upp på brottsplatsen, vilket försvårades av att en av de första poliserna som kom dit efter morden i sitt chockartade tillstånd plockade upp alla tomhylsor som låg på asfalten. Sammanlagt hittades över 40 hylsor. Hur många skott som avfyrades totalt vet man inte.
De båda inblandade bilarna ställdes upp i en hall på A1:s område i Linköping. Där undersöktes alla skottskador i bilarna och varje skott markerades med metallstänger för att markera deras banor genom bilarna. Med laserpekare kunde man visa varifrån skott avlossats utanför bilarna.
Sammantaget kunde Sonny och hans kollegor presentera teknisk bevisning som pekade på att alla tre rånarna avlossat skott med tre olika vapen. Dessutom hade polisernas egna tjänstevapen använts mot dem. De dömdes till livstid för grovt rån, mordförsök och för att i samförstånd ha mördat de två poliserna.
Sonny Björk tycker att det saknas kunskap i domstolarna när det gäller att värdera tekniska bevis. Från att tidigare ha hjälpt åklagare med tekniska undersökningar tar han nu uppdrag från åtalades ombud.
Han tar upp flera fall där han jobbat med att värdera bevis som talar för friande, eller mildare påföljd.
De flesta i publiken denna eftermiddag är före detta kriminalvårdare, många av dem med ett förflutet på Skänningeanstalten. De ställer frågor och kommenterar intresserat Sonnys redogörelse. En i publiken undrar hur han hanterar våld och död i sitt jobb.
– Man får tillåta sig att må dåligt. Men man skaffar sig ett förhållningssätt. Kropparna blir objekt.
Och när det gäller gärningspersonerna?– Jag tycker inte om att vräka ur mig kommentarer om Malexandermördarna. De gjorde en rad felaktiga val. Det kändes bra att de kunde fällas på klar bevisning, säger han.