Platsen är klassisk mark för korvätare. Här hade Bebbes korvkiosk sin sista adress. Därefter har det varit återvinningsstation på grusplanen intill Skänningevägen. Markarbetena har redan kommit en bra bit på väg i kanten på branten som är en avsmältningsrand från senaste istiden.
– Det kanske kom lite plötsligt för Mjölbyborna, men det är helt enligt vår tidsplan, säger Carl-Magnus Miettinen, byggchef på kommunala Bostadsbolaget i Mjölby.
Att det gått snabbt att komma igång beror på att det fanns en färdig detaljplan som medger bostadsbyggande. För tio år sedan planerade Riksbyggen att bygga höghus med ett 30-tal bostadsrätter på platsen. Intresset var dock svalt från presumtiva köpare så projektet lades ner. Sedan dess har suget efter nybyggda bostäder förändrats, både vad gäller hyres- och bostadsrätt som upplåtelseform.
– Vår bostadskö har inte blivit kortare trots att vi byggt Rosenkammaren, och flera ombyggnadsprojekt, berättar Carl-Magnus Miettinen.
Förutom de 56 nya lägenheterna vid Svartå Strand har bolaget byggt om flera lokaler till bostäder: Sju smålägenheter på Järnvägsgatan 2, två i Mantorp och en lägenhet i en före detta tandläkarmottagning på Stora torget.
I kvarteret Statsrådet vid Skänningevägen blir det ett punkthus på sex våningar plus suterrängvåning.
– Det handlar om ett koncepthus som vi köper genom Sabo, allmännyttans organisation, berättar Carl-Magnus Miettinen.
Det betyder att man får ett färdigt koncept, till ett fast pris. Ett nyckelfärdigt hyreshus, kan man säga. Det är byggföretaget JSB i Blekinge som Sabo upphandlat för medlemsföretagens räkning. Det innebär att liknande bostadshus finns på andra platser i Sverige.
Just det här konceptet heter Kombohus Mini vilket innebär att det innehåller små lägenheter, ettor och tvåor.
– Det är tänkt för yngre kunder, det är hög lägstastandard med klinker i kök och parkett i vardagsrum. Men till ett lägre kvadratmeterpris än på Svartå Strand. Det är balkonger till alla lägenheter, men inte inglasade, säger Carl-Magnus Miettinen.
– Fördelen är att vi vet vad vi får och vad det kostar. Nackdelen är att det inte finns så mycket valmöjligheter.
För att få ner hyrorna till 1 300 per kvadratmeter och år har man fått ett särskilt stadsbidrag på 7,1 miljoner kronor. Total kostnad: 56 miljoner. Beräknad inflyttning: april 2019.