Här drabbade de samman inför valet

Samarbete med SD tycks vara uteslutet för andra partier i Mjölby även efter årets val. Men från Moderaterna kunde skönjas en liten öppning.

I lördags var det lokal valdebatt i Mjölby där alla partier som ställer upp i kommunvalet deltog. Längst till höger moderatorn Christer Kustvik från Corren.

I lördags var det lokal valdebatt i Mjölby där alla partier som ställer upp i kommunvalet deltog. Längst till höger moderatorn Christer Kustvik från Corren.

Foto: Sune Johansson

Mjölby2018-09-01 20:00

Ett hundratal personer kom för att lyssna när Mjölbys lokala toppolitiker rök samman i en debatt inför valet.

Rök samman kanske inte är riktigt rätt ordval, för det blev en ganska blek tillställning där det inte hettade till någon gång.

Partiernas gruppledare var överens om att högkonjunkturen haft inverkan på kommunens ekonomi. Oppositionen menade rent av att det var just konjunkturläget snarare än den bedrivna politiken som gjort att Mjölby har goda tider, vilket den styrande majoriteten inte riktigt skrev under på.

Sverigedemokraternas Runar Öhman menade att det finns ideologiska skillnader även i kommunalpolitiken, men det är tveksamt om åhörarna fick riktigt grepp om hur de yttrar sig.

– Ledarskapet i kommunen har dålig framförhållning. Man måste reagera på trender i ekonomin, klä sig i en snävare kostym och inte vänta till fem i tolv, tyckte han.

Även moderaternas nya toppnamn Lars-Åke Pettersson varnade för alltför vidlyftigt användande av kommunens medel. Han menade att kommunen mer aktivt ska verka för att locka nya företag.

– Det ger fler jobb, mer intäkter för kommunen och större resurser för satsningar, sa Lars-Åke Pettersson.

Oppositionspartierna varnade för att strunta i överenskomna spar- och överskottsmål, medan majoriteten menade att Mjölby står väl rustade, med "till brädden fulla lador" och S hänvisade till de generösare statsbidragen under den gångna mandatperioden.

Gallerians framtid var ett givet ämne. Skiljelinjen där handlade om hur länge kommunen kan driva den innan den måste privatiseras. M och SD vill inte ha politiker i styrelsen, men Cecilia Burenby (S) menar att styrelsen kan bestå av politiker om den operativa ledningen är näringslivsproffs.

– Vi är redan igång med arbetet att anställa en operativ chef, och en arkitekt tittar på förslag till "facelift". Men visst vill vi ha en lokal entreprenör, förklarade hon.

Alla partier sa sig, föga förvånade, vilja verka för ökad trygghet och lyssna på medborgarnas oro, som kan skilja sig mellan olika grupper.

Andra ämnen som debatterades utan att stora skillnader märktes var miljö- och landsbygdsfrågor.

Curt Karlsson (L) fick frågor av debattledaren Christer Kustvik om skolan. Han berättade om partiets budgetförslag där man satsar 16 miljoner på skolan, bland annat tvålärarsystem, fokus på minskad frånvaro och satsning på skolhälsovård.

– Det är konstigt att åtta partier tycker att de låga skolresultaten i Mjölby är ett problem, men bara ett parti vill göra något åt det, sa han och fick mothugg från S om att det inte bara handlar om resurser.

Christer Kustvik ställde till slut frågan till alla partirepresentanterna om vilka partier de kan tänka sig att samarbeta med.

När det blev Runar Öhmans tur kunde han inte låta bli att raljera över de andras svar.

– Alla pratar om vem de inte vill samarbeta med i stället för hur de kan få igenom sin politik. SD växer och växer och jag vill företräda våra väljare. Huvudsaken är att vi delar synen i sakfrågorna, tyckte Runar Öhman.

Det var klart besked från flera partier att SD är uteslutet som samarbetspartner.

– Men vi samtalar med alla, sa Curt Karlsson (L)

Isac Gustavsson (KD) förklarade att partiet är väldigt nöjt med den nuvarande koalitionen S+MP+C+KD, och fick medhåll av C. Franco Sincic vill bara samarbeta i en "socialistisk vänstermajoritet".

Den ende som inte sa uttryckligen nej till SD var Lars-Åke Pettersson (M) som svävade något på målet.

– Vår inriktning är att få igenom vår politik.

På en direkt fråga om det kan inkludera SD blev svaret att M vill ha en allians och sitta i en styrande ställning. Tydligare än så blev det inte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!