Systrarna Disa och Idun Lindström Nerf har väntat på den här dagen i nästan ett helt år – och ett år kan vara lång tid när man är tre och fem år gamla.
– När vi flyttade hit från Strålsnäs var det fullt överallt så vi fick plats på Svartå garantiförskola. Men sen blev det såhär, det känns schysst, säger pappa Marcus Lindström.
På några sekunder fylls innergården av ett myller med knattar med spring i benen. Personalen jagar efter, här går det undan! Måndalen har bara varit öppen i två veckor och är lika ny för alla, oavsett fart på stegen. Disa och Idun är långt ifrån ensamma om att skolas in. I nuläget har förskolan 100 inskrivna barn, av dem är 52 nya inskolningar och 48 barn kommer från Skogslunds förskola.
– Vi kommer att ha tio barn på varje småbarnsavdelning och femton på de stora. Sen jobbar vi med ett nytt koncept kring måltidspedagogiken, förklarar förskolechefen Eva Lundberg.
– Vi har en stor matsal med ett öppet kök där barnen själva får gå och hämta sin mat. Att vi inte har några matbord på avdelningarna skapar i sin tur mer material för barnen där istället.
Kökschefen Klaus Rinnegård serverar tillsammans med Elin Wallin en invigningsmeny med hemlagade delikatesser. På fröknäcket bredes "Mjölbygott" på.
– Det är smör, rapsollja och kranvatten. Kanske kan vi lansera det till hela kommunen framöver, säger han stolt.
Lagad mat från grunden är devisen. Och att få barnen att förstå att fiskpinnar inte simmar i våra vatten.
– Barnen kommer på schemalagda tider också få vara med i köket och hjälpa till ibland.