När Ulf Kleist läste i Corren om att Bostadsbolaget vill bygga höghus vid Skänningevägen, just där Bebbes korvkiosk stod, reagerade han starkt.
– Platsen är kanske den allra tydligaste i landet för att studera den mellansvenska israndzonen. Om man bygger höga hus här kommer de att skymma sikten. Man kommer att tappa bort hela upplevelsen, menar han.
Ulf är född i Högby, bor i Ullekalv och har haft naturen både som jobb och fritidsintresse under hela sitt liv. Han är pensionär sedan sex år från jobbet som skogskonsulent på statliga Skogsstyrelsen, som tidigare hette Skogsvårdsstyrelsen. Han har där varit naturvårdsansvarig för sju kommuner i västra delen av länet.
Han har också arbetat som lärare på naturbruksgymnasiet. Dessutom har han sysslat med orientering.
– Jag har alltid varit intresserad av natur och geologi.
Uppgifterna om byggplanerna gjorde honom upprörd. Han undrar om kunskaperna om detta geologiska fornminne brister i kommunen. De flesta Mjölbybor känner nog till de spektakulära istidslämningarna och smältvattendeltat vid Skogssjön. Det är Ulf som ligger bakom de förklarande skyltarna vid det så kallade istidsspåret i Naturreservatet.
– I slutet av istiden för omkring 12 000 år sedan stannade avsmältningen av och iskanten stod mer eller mindre still under flera hundra år. Skogssjöns formationer bildades av smältvattnet och isens rörelser.
Utanför iskanten bildades en väldig sjö, Baltiska issjön. Kanten på den kallas distalbranten och det är den man kan se som en sväng mellan Skänningevägen och bostadsområdet Tunet. Kungshögarna är en annan plats där man kan se avlastningsbranten.
– Men ingen annanstans har den ett lika stort upplevelsevärde, säger Ulf Kleist och hoppas nu att kommunen ska ta sitt förnuft till fånga.
Bostadsbolaget har gjort en förfrågan om detaljplanearbete för att kunna bygga två hus i sex till sju våningar. Ulf Kleist räknar med att kommunen ska ta hänsyn till geologiska lämningar och att länsstyrelsen ska stoppa projektet.
Att det står en rad med fula återvinningscontainrar på platsen stör honom inte alls. Tvärtom tycker han att det är bra att Mjölbyborna kan studera stadens unika geologiska formationer varje gång de slänger sina mjölkkartonger.
– De stör i alla fall inte de geologiska fornlämningarna, säger Ulf Kleist.