Det var en måndag för några veckor sedan som Patricia Axelsson fick ont i en tand. Värktabletter hjälpte inte. Tvärtom förvärrades värken under dagen. Det blev en jobbig natt men hon fick en snabb akuttid på tisdagen där man hjälpte henne med en provisorisk lagning och en ny tid om tre månader för rotfyllning.
– Men när bedövningen släppte återkom värken än värre och det blev ännu en sömnlös natt med pulserande värk, berättar Patricia.
Onsdag morgon, ny akuttid. Patricia bad att få tanden utdragen men hennes tandläkare ville inte göra det. Det blev två nya bedövningssprutor, en ny provisorisk lagning och en ny tid om 1,5 månad.
– Tandläkaren sa att man inte kan dra ut en tand på en akuttid. Det måste göras på en ordinarie tid. Tandläkaren sa också att tanden var för stor för att tas bort på en akuttid, men det förstod jag inte vad hon menade, säger Patricia.
När bedövningen släppte efter hemkomst blev det samma visa om igen. Värken var inte över utan tvärtom. Patricia började misströsta och bokade in en ny akuttid på Folktandvårdens hemsida.
– Torsdag morgon hade jag inte sovit på tre nätter. De ringde och gav mig en ny akuttid. Jag sa att jag vill ha tanden utdragen, men fick svaret att vi hade kommit överens om rotfyllning.
Patricia bad i det läget att få bli struken som patient på Folktandvården i Mjölby, efter att ha gått där sedan hon var barn. Drygt 1 500 kronor fattigare och nu utan tandläkare fick hon tips av en bekant om en privatklinik. Hon ringde dit och en timme senare var tanden utdragen.
– Det var ett helt annat bemötande. Det var inga problem för dem. Tanden var tydligen inte för stor i Mantorp, säger Patricia ironiskt.
Hon är arg och besviken. Hon tycker att bemötandet hon fått på Folktandvården är förskräckligt och säger att hon fått stöd i sin uppfattning hos den privatpraktiserade tandläkaren som befriade henne från den onda tanden.
– Jag kan förstå att en tandläkare i första hand vill laga, men när jag uttryckligen vädjade om att få den utdragen? Tanden satt längst bak i munnen och jag tycker inte att jag behövde den. Heter det inte att kunden alltid har rätt? undrar hon och säger att hon känner sig överkörd av personalen på kliniken.
Nu har hon klagat hos regionens (före detta landstinget) patientnämnd. Mona Ahlberg som är verksamhetschef där säger att klagomål på tandvården skickas vidare till förtroendetandläkaren som i sin tur kontaktar den utpekade verksamheten.
– Den klagande får, precis som i andra klagomål på vården, ett skriftligt svar inom fyra veckor, säger Mona Ahlberg.
Klinikchef på Folktandvården i Mjölby/Boxholm är Joakim Axelsson. Han menar att tandläkaren inte gjort något fel.
– Våra akuttider är avsatta för att ta bort tandverken. vanligtvis öppnar man då upp tanden för att lätta på trycket och inflammationen kan gå tillbaka. Hur man sedan ska gå vidare är något som patient och tandläkare gemensamt får komma fram till, säger Joakim Axelsson.
Han menar att det är en missuppfattning att tandläkaren påbörjat en rotfyllning. Att man inte vill dra ut en smärtande tand på en akut tid förklarar han med att patienten kan ångra ett sådant beslut som togs under påverkan av svår värk.
– Det är inte alltid så snabbt gjort att dra ut en tand. Får man inte bort alla delar av roten kan det bli senare komplikationer för patienten, menar han.
Att Patricia utan vidare fick tanden utdragen på en annan klinik vill han inte kommentera.