Nyfiket mitt i centrala Mjölby kommer att renoveras under resten av året för en planerad nyöppning i februari. Caféet som först var till salu i början av året, för att i februari begäras i konkurs, visade sig svårsålt.
– Vi tänkte att det skulle vara enklare att få in en ny hyresgäst om alla inventarier fanns kvar och köpte allt i lokalen av konkursförvaltaren, säger Ebba Kellander, vd på Hogstadius fastigheter KB som äger fastigheten.
Ebba hoppades så sent som i april på att hitta någon som ville driva verksamheten vidare.
– Vi hittade helt enkelt ingen hyresgäst och lade ner den idén och började riva, berättar Ebba.
Skillnaden mot den tidigare affärsidén med kafé och bageri är att Nyfiket ska erbjuda mat samt ansöka om alkoholtillstånd.
Du säger vi. Menar du att ni som fastighetsägare kommer driva verksamheten själva?– Vi har sökt hyresgäst med ljus och lykta, men jag har inte lyckats hitta rätt där. Så nu drar vi igång ett nytt bolag för att driva Nyfiket. Sen är inte grundidén att vi ska ha kvar caféet i egen regi. Men det kanske visar sig att jag tycker det här är jätteroligt och då kan frågan hamna i en annan dager, säger Ebba.
Ebba tror Nyfiket är viktigt för Kungsvägen ur ett helhetsperspektiv.
– Jag känner att det är viktigt att det blir en verksamhet här. Det skulle bli ett naturligare flöde med människor utmed Kungsvägen om man har ett mål att gå till, vilket skulle gynna handlarna längs med gatan.
Som hyresvärd är tomma lokaler aldrig en god nyhet.
– Det är inte bra för någon om Nyfiket står tomt. När vi väl hade landat i att faktiskt göra detta känns det jätteroligt att testa på något nytt, med kompetent personal förstås. Jag kan inte baka, skrattar Ebba.
Hon är väl medveten om sin brist på kunskap i ämnet; hur man driver ett café-restaurang-bageri. Rätt personal kommer att vara viktigt och Ebba uppskattar att hon kommer anställa fem till sex personer.
– Vi tänker oss ett modernt fik där man ska kunna mötas av lite nyheter och försöka hålla besökarna lite nyfikna – för att återkoppla till Nyfiket. Vi kommer försöka växla utbudet lite, dels för att bagaren ska ha kul på jobbet, men också för att utbudet ska vara säsongsbetonat och lokalproducerat så långt det går.