Musiklivet är det viktigaste och bästa med Mjölby - och så har det varit länge. Musiktraditionen är imponerande.
Redan på 1870-talet bildades en mässingsmusikkår och tio år senare bildade barberare Rosenqvist en familjeensemble som spelade klassisk musik, innan Mjölby musikkapell bildades 1888. 1940 är startåret för Mjölby musiksällskap.
1892 kom mässingssextetten Lyran till. Den spelade på fester, demonstrationer, bröllop och begravningar. Sedan bildades oktetten Göta och Järnvägsmännens musikkår. 1938 bildades ABF:s musikkår och sju år senare Janitscharkåren. 1960 slogs de ihop till Mjölby stadsmusikkår.
Staden har haft fler musikkårer: Folkskolans Gossmusikkår, Veta ABFs musikår och Östgötaflickorna; förutom de musikkårer som Missionskyrkan och Frälsningsarmén hade! Flera blåsorkestrar från Mjölby har tävlat i musik och haft internationella framgångar.
Komplettera listan av utövande musiker med Skånska Lasse, visdiktare och bondkomiker, trumpetaren Arne Lamberth med musikprofilerna Sven Jönsson och Svante Johansson. Lägg därtill alla körer med ungdomsinriktning; dam- eller manskör, kyrkliga körer och profana. Till detta kommer de dansorkestrar och pop- och rockgrupper som har förgyllt tillvaron för musikintresserade Mjölbybor.
Mjölby Storband bildades 1966. Sune Erikssons orkester spelade dansmusik på 1950-talet, före Arne Bergelings som framträdde i direktsändning i radio och spelade på danser och restauranger i många år. Valiantsextetten följdes av Bo Ejes (som fortfarande spelar). Popbandet Don Martins hade sin storhetstid på 1970-talet.
Musiktradition i Mjölby - och musiken utvecklas vidare.
Konserterna i Gästisparken lockar storpublik och Mjölby musikråds abonnemangsserie har blivit en institution. Parkskolan och gamla telegrafen har blivit centrum för musikglada Mjölbyungdomar som spelar i olika konstellationer. Kulturskolan har förstås varit viktig för den musikaliska utvecklingen i Mjölby, och massor med musiker har fostrats i Mjölby Ungdomsmusikkår.