Ja till nya tennisbanor

Grannarnas överklagan avslogs. Några dagar senare antog Kultur- och fritidsnämnden förslaget på två nya tennisbanor vid Vifolkavallen. Det kan innebära slutet på en långdragen rättsprocess.

Turerna kring tennisanläggningen som kommunen vill anlägga vid Vifolkavallen fortsätter.

Turerna kring tennisanläggningen som kommunen vill anlägga vid Vifolkavallen fortsätter.

Foto: Sune Johansson

Mjölby2017-02-01 09:03

I dag spelar Mjölby Tennisklubb på grusbanor i Ryttarhagen, men de anlades på 50-talet och bedöms vara i dåligt skick. Byggnadsnämnden beslutade därför 2015 att ersätta dessa med en ny anläggning intill tennishallen på Vifolkavallen. Det uppskattades inte av några av de boende i området, som oroades av oväsen. Sedan dess har placeringen samt olika bullerdämpande plank och växtlighet diskuterats. Men parterna inte kunnat komma överens.

Villaägarna har i flera omgångar överklagat bygglovet. Först till länsstyrelsen, där de fick avslag. Sedan till mark- och miljödomstolen i Växjö. Förra veckan kom beskedet att även den överklagan avslås.

”Vi är givetvis glada att beslutet hos Mark- och Miljödomstolen gick i vår och Mjölby kommuns favör. Dock är det så att även detta beslut kan överklagas så vi får avvakta ytterligare några veckor”, skriver Mikael Törnborg, ordförande i Mjölby tennisklubb, i ett mejl till Corren på söndagskvällen.

I måndags tog Kultur- och fritidsnämnden beslut att anta ett förslag på två tennisplaner på området.

– Det stämmer att förslaget har antagits. Vi ser stora förtjänster med de nya banorna. Det är klart att vi blir glada om det här äntligen blir av, säger Ulf Johansson, som är kommunens Kultur- och fritidschef.

Men det betyder alltså inte nödvändigtvis att de kommer att bli verklighet. Det finns nämligen en möjlighet överklaga ytterligare en gång, till Mark- och miljööverdomstolen. Det är också troligt att den budget som lades upp för projektet har hunnit bli inaktuell. Ursprungligen rörde det sig om en investering på 800 000 kronor från kommunen utöver 300 000 kronor som Riksidrottsförbundet (RF) skulle gå in med. Men nu kan det komma att krävas mer än så.

– Under åren har kostnadsläget för sådana här upphandlingar förändrats till det sämre för den som beställer. Vi måste titta på det och därefter göra en ny beräkning. Och det finns fortfarande en möjlighet att mark- och miljödomstolens dom överklagas, säger Ulf Johansson.

– Innan dess kommer vi inte att göra något.

Han tror inte att de det finns någon möjlighet att banorna på Vifolkavallen blir av innan sommaren. Grannarna har fram till och med den 14 februari på sig att överklaga. För att ett överklagande ska kunna tas upp krävs att Mark- och miljööverdomstolen lämnar prövningstillstånd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om