Kaféet lämnade stationshuset i Sya – har nu öppnat på ny plats

I höstas stängde Open new doors sin veganska kafé- och restaurangverksamhet i stationshuset i Sya. 
Nu har de öppnat i mindre skala på en annan plats. 

Erika Frost och Helena Sanhueza driver nya Open new doors i Skänninge.

Erika Frost och Helena Sanhueza driver nya Open new doors i Skänninge.

Foto: Henrik Lindberg

Mjölby2025-06-01 18:00

Drygt två kilometer utanför centrala Skänninge har Open new doors nyöppnat sin veganska verksamhet omgärdad av vidsträckta åkrar och fält. Erika Frost och nya delägaren Helena Sanhueza har flyttat in i lokalen där familjen Hermelin tidigare bedrev en gårdsbutik som komplement till sina andra verksamheter på Fallsbergs gård.

Markägarna, familjen Hermelins, tidigare gårdsbutik har nu blivit bageri och kafé.
Markägarna, familjen Hermelins, tidigare gårdsbutik har nu blivit bageri och kafé.

Denna lördag bakas bullar och surdegsbröd för fullt samtidigt som kaféet håller öppet för tredje dagen. Det är ett halvår sedan verksamheten slog igen i Sya stationshus.  

– Det är fantastiskt att få baka igen, säger Helena som även jobbade på förra stället. 

Full fart i det kombinerade bageriet och kaféet.
Full fart i det kombinerade bageriet och kaféet.

 

Kafé, butik och bageri ryms i den lilla lokalen.
Kafé, butik och bageri ryms i den lilla lokalen.

Hur känns det att vara delägare för första gången? 

– Väldigt spännande och roligt. Det blir ett annat ansvar att se till att alla mår bra på jobbet och att vi får hit folk. 

Tänker man mer?

– Absolut, hela tiden. Jag kan ju inte bara lämna jobbet och gå hem. Det följer med mig var jag än är.

Helena gillar att få baka på jobbet igen. Här fixar hon vaniljkringlor.
Helena gillar att få baka på jobbet igen. Här fixar hon vaniljkringlor.

 

Matilda Martini fixar med surdegsbröden.
Matilda Martini fixar med surdegsbröden.

Det här stället ligger inte lika tillgängligt, hur tänker ni kring det?

– Även om Sya också låg lite off så var det nära E4:an och vi hade många förbipasserande resenärer, säger Erika. Nu när vi ligger ännu mer off blir vi mer ett utflyktsmål än ett lunchstopp på vägen. Så målgruppen är mer lokal.

Är ni oroliga för det? 

– Nej, jag tror att de kommer hitta hit. Och nu är vi vägg i vägg med Hermelins grönsaksbutik som har sina kunder, så vi hoppas att de även köper med sig bröd och bullar, säger Erika.

Helena Sanhueza, Magdalena Hermelin och Erika Frost pratas vid med grönsaksodlingen i bakgrunden.
Helena Sanhueza, Magdalena Hermelin och Erika Frost pratas vid med grönsaksodlingen i bakgrunden.

 

Erika Frost är nöjd att kunna driva verksamheten i mindre skala.
Erika Frost är nöjd att kunna driva verksamheten i mindre skala.

De har sedan tidigare köpt in mycket från Hermelins grönsaksodling, så det blir smidigt att bara gå in och hämta mer i deras butik när det tar slut, konstaterar Erika.

Magdalena Hermelin som tittar in är glad för sina nya hyresgäster. 

– Det är ju en dröm som har blivit verklighet, det livar upp vår gård. Det känns som ett fint komplement till vår verksamhet. 

Magdalena Hermelin är glad att Erika och Helena har flyttat in i den tidigare gårdsbutiken.
Magdalena Hermelin är glad att Erika och Helena har flyttat in i den tidigare gårdsbutiken.

Lokalen är betydligt mindre än stationshuset i Sya så sittplatserna är utomhus. Det tajtare utrymmet gör också att de har dragit ner på matmenyn och satsar mest på bakningen och mackor. 

– Vi vill inte vara lika många som jobbar, och vi vill arbeta mindre. Det var hela syftet med att skala ner, säger Erika.

Bagararen William Högsberg fixar med bröddegen.
Bagararen William Högsberg fixar med bröddegen.

I Sya jobbade 20 personer på sommaren och här ska 12 se till att det hålls öppet alla dagar i veckan under högsäsong. Det är ännu oklart hur mycket de ska dra ner på öppettiderna under lågsäsong.

Erika äger fortfarande stationshuset i Sya och har haft det ute till försäljning i snart ett år. 

– Men det är en verksamhetslokal och inte en villa att bo i, så därför är den lite mer svårsåld. 

Erika Frost och Helena Sanhueza har grönsaksodlingar som granne.
Erika Frost och Helena Sanhueza har grönsaksodlingar som granne.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!