Under flera år och i flera etapper har Skogssjön rustats upp. Nya toaletter och omklädning vid badet, ramp ner i vattnet har tillkommit, och en ny sandstrand. Byggnaden har också renoverats i omgångar och fått nytt kök och nya servicelokaler för campingen.
Här kommer omkring åtta personer att ha anställning i sommar.
– Vi har även börjat med att ta emot konferenser, främst internt i kommunen. Men vi har också haft bröllopsfest och dop, berättar Branko Rakose som är handledare på Skogssjön.
På sikt räknar han med mer sådant. Men nu under sommarmånaderna fokuserar man på kaféet för bad- och campinggäster.
"Framtidsjobb" kallas projektet för de totalt omkring 20 kommunalt avlönade personerna och syftet är att slussa ut dem på arbetsmarknaden. Utöver dem finns nästan 50 personer med så kallad "extratjänst", som staten bidrar till.
– Uppdraget är att få ut personer i arbete och egen försörjning, säger Helén Albrektsson, verksamhetschef på avdelningen Arbete och välfärd som ingår i kommunens socialförvaltning.
Förutom att människor som befinner sig långt från den ordinarie arbetsmarknaden kan få ett jobb, så kommer deras insatser kommuninvånarna till del, och i viss mån avlastas ordinarie personal, till exempel inom omsorgen.
– Men de ska inte ersätta ordinarie anställda i kommunen, säger Bo Johansson, tidigare arbetsmarknadskoordinator och nu anställd på fritidsförvaltningen för verksamheten i Skogssjön.
Arbetslaget i Skogssjön sköter även fixartjänsten där seniorer kan be om hjälp i hemmet, med sådant som hemtjänsten inte gör. Man sköter även vissa transporter, till exempel av medicin till servicehus.
Ett nytt projekt där man har extratjänster är Försteg Skänninge som är ett projekt där Samverkansförbundet gått in och fått fram jobb ihop med hembygdsföreningar. Ett 20-tal personer jobbar med museigårdarna och örtagården i Skänninge. Man syr även kläder och fixar till kommande event.
En ganska stor del av deltagarna i dessa åtgärder har utländsk härkomst. Det handlar till exempel om flyktingar som har utbildning, men som på grund av bristande svenskakunskaper inte får jobb i sin profession.
– I Skogssjön är omkring hälften av deltagarna i sommar utlandsfödda. Det ger dem möjlighet till naturlig språkträning, menar Bo Johansson.