Knivhistoria för stora pojkar

Många små pojkar längtar efter att bli stora nog att äga en fickkniv. Men inte alla behåller intresset i vuxen ålder och utvecklar det till ett samlande.

Fristadssmeder. Eskilstuna är Sveriges knivstad. Hasse Ekman är den största samlaren.

Fristadssmeder. Eskilstuna är Sveriges knivstad. Hasse Ekman är den största samlaren.

Foto: Mia Karlsvärd

Mjölby2014-11-08 07:00

Hasse Ekman i Spångsholm utanför Mantorp får nog betecknas som extrem bland de knivintresserade. Han skulle också kunna kalla sig expert och forskare när det gäller knivar. Men hans samlande handlar inte om habegär.

Varenda en av hans 1 500 knivar är smidd av någon som bankat in en stämpel i bladet. Det gör att kniven kan orts- och tidsbestämmas. Ett bågformat "Sweden" står för Gnosjö. Bokstaven E med en krona över är knivstaden Eskilstuna.

– Det är Eskilstunaknivar jag är mest intresserad av, säger den pensionerade grävmaskinisten Hasse Ekman.

I Rademachersmedjorna i Eskilstuna har hundratals smeder tillverkat knivar sedan 1600-talet. 1771–1833 var metallverkstäderna skattebefriade. På Eskilstuna museum finns en knivsamling som kommer från den samlande rektorn Arne Marmér. Där finns knivar av 135 olika Eskilstunasmeder.

– Jag har i dag knivar av 180 smeder som varit verksamma i Eskilstuna. Jag hoppas att en dag kunna bidra till museet med de knivar de saknar, säger Hasse Ekman.

Tidigare sprang han på loppisar och auktioner och köpte knivar. Han sökte information om dem i Arne Marmérs praktfulla bok "Knivar från Eskilstuna".

– På loppis kunde en kniv kosta 20 kronor. Det är ingen som förstår det rätta värdet, menar han.

Det är många som gillar knivar och genom åren har han köpt hela samlingar, behållit de exemplar som intresserar honom, sålt de andra. Som mest hade han 2 300 knivar hemma i bostaden i Spångsholm.

I dag går han sällan på loppis. Nu sitter han vid datorn och handlar på eBay. Nyligen köpte han en kniv för 8 000 kronor. För att finansiera det säljer han några ur sin samling.

– Det finns Eskilstunaknivar över hela världen. Och samlare också.

Just nu är några av Hasse Ekmans knivar utställda på biblioteket i Mjölby. Och varje torsdagskväll finns han på plats och berättar om dem. Han uppmanar besökare att ta med sig knivar och få dem undersökta – och kanske värderade.

En som nappade på det i torsdags var en annan kniv-Hasse, fast med efternamnet Hellman. Han har med sig fler knivar, några av typen sameslöjd, men Hasse Ekman låter sig inte imponeras efter att ha kikat på dem genom lupp. De är inte tillverkade i Sverige. Då berättar Hasse Hellman en jakthistoria om hur han tappade bort sin bästa kniv under rådjursjakten. Ett år senare hittade han kniven i skogen, lite rostig, men fullt brukbar. Troligen en kvalitetskniv med andra ord, kanske från Eskilstuna.

Hasse Ekman har förstås många knivar från andra håll. Han har en samling mycket fina Franz Frenzel-knivar från dåvarande Böhmen. En av fällknivarna har stenmosaik i olika färgnyanser på skaftet. Och Gnosjöknivar har en större samling av än vad Gnosjö industrimuseum kan uppvisa.

Hasses knivar

Äldst: Förningskniv eller gästabudskniv från sent 1600-tal, matkniv man tog med sig när det bjöds på fest.

Minst: Av smeden CO Ryd i Eskilstuna, tre cm lång fällkniv med två blad och handsmidd pytteliten korkskruv.

Värdefullast: Eskilstunakniv med skulpterat skaft och slida, med Drottning Viktorias siluett, och etsat blad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om