Dackeskolans kockelever visade framfötterna i Umeå

Hugo och Benjamin tävlade med maträtter inspirerade av östgötsk skördefest för juryn i Umeå och Hugo assisterade i Årets kock.

Hugo Rundgren och Benjamin Eriksson är fokuserade i tävlingsköket. Benjamin beskriver att de dagen innan fick se lite vad de andra tävlande lagen skulle göra. "Det kändes tufft då, men under tävlingen var vi så fokuserade på vårt eget".

Hugo Rundgren och Benjamin Eriksson är fokuserade i tävlingsköket. Benjamin beskriver att de dagen innan fick se lite vad de andra tävlande lagen skulle göra. "Det kändes tufft då, men under tävlingen var vi så fokuserade på vårt eget".

Foto: Privat

Mjölby2022-09-22 11:00

– Vi trodde egentligen inte att vi skulle vinna, vi såg att de andra hade väldigt fina rätter och "lägg", säger Benjamin Eriksson från Mantorp som tillsammans med Hugo Rundgren från Ödeshög precis är hemkomna från tävlingen Årets kockelever i Umeå. 

– Det känns bra nu, men lite svårt att smälta allt. Det hände så snabbt och är svårt att ta in, säger Hugo.

Deras lärare Katarina Westlund är överväldigad. 

– Det känns fantastiskt, en sådan press och att leverera så bra.

Åtta lag var uttagna till final, men sex av dem kom till tävlingen. Hugo och Benjamin fick en tom arbetsbänk i tävlingstältet på Rådhustorget i ett kallt och regnigt Umeå. En halvtimme hade de på sig för att sätta upp sitt kök och ta fram redskapen.

undefined
Hugo Rundgren och Benjamin Eriksson är fokuserade i tävlingsköket. Benjamin beskriver att de dagen innan fick se lite vad de andra tävlande lagen skulle göra. "Det kändes tufft då, men under tävlingen var vi så fokuserade på vårt eget".

– Jag kände mig stressad, jag ville bara få allt på plats, säger Benjamin. Men allt gick snabbt så vi kunde använda en kvart till logistisk planering. Sedan var det bara att sätta igång.

Tävlingsmomenten var en huvudrätt och en efterrätt, rätter som de övat på i flera veckor. 

– Tävlingen var mycket jämn, men vi hoppades ändå på en topp tre-placering, säger Katarina.

undefined
De höll sitt schema och låg tio minuter före. "Vi hade satt ut vissa tidpunkter innan, så vi höll koll på hur vi låg jämfört med träningen" säger Hugo. "För vår del var det bra att vara lite före, sedan får man ju tänka på exempelvis att köttet inte kunde grillas för tidigt" säger Benjamin Eriksson.
undefined
Hugo Rundgren och Benjamin Eriksson vinnande rätter i Årets kockelever 2022

Gick allt som ni tänkt?

– Ja, vi hade en oro kring frysen, men det var så få som använde den så det gick bra, säger Benjamin.

I slutet av dagen korades Årets kockelever där Hugo och Benjamin vann.

Vad hände när de ropade ut ert namn?

– Jag hann inte tänka så jättemycket, vi fick priser och en mikrofon rätt framför oss för att svara på frågor, säger Hugo.

– Totalförvåning, säger Benjamin. Det var en chock. Vi pratade nog ganska osammanhängande.

undefined
Hugo och Benjamin beskriver att de var lite nervösa kvällen innan. "Men vi tänkte sedan att vi inte kunde påverka det vi planerat. Det kändes som en vanlig dag på jobbet" säger Benjamin Eriksson som tillsammans med Hugo Rundgren vann Årets kockelever 2022.

Redan på torsdagen hade Benjamin och Hugo varit commis (kockassistent) på tävlingen Årets kock på Annexet i Stockholm. På morgonen lottades vem som skulle assistera vilken kock.

– Det var helt fullt, en stor produktion och många från branschen, beskriver Katarina.

Hugo assisterade kocken Jessie Sommarström.

– Jag fick hjälpa till med lite tillbehör och "lägg" på tallrik. Det var en hemlig råvarukorg i sista momentet, och jag fick jag ta hand om svampen.

Hon blev sedan korad till årets kock.

undefined
Årets kock 2022, Jessie Sommarström och Årets commis, Hugo Rundgren från Dackeskolan i Mjölby.

Hur kändes det?

– Jag blev jätteglad för Jessie, att vara med och hjälpa till är stort, säger Hugo. 

Vi når Jessie Sommarström för en kommentar på telefon.

– Hugo var fantastisk och stabil. Bra öga för detaljer och supertrevlig. Han levererade hela dagen under hela tävlingen. 

Vad fick Hugo för uppgift?

– Jag insåg snart att han var jätteduktig, så han fick hjälpa till ganska mycket. Jag var lite orolig innan för en kaviar på några kuddar som är jättepilligt och tänkte att jag inte vågade lämna det till en commis. Men jag kände ganska tidigt att det inte är ett problem för Hugo, han gjorde det med bravur.

Är det inte svårt att en oerfaren commis ska hjälpa till i en så stor tävling?

– Jo, man är lite orolig. Man vet inte var kunskapsnivån ligger, men man ser ganska snabbt om det är någon som är skicklig. Jag var inte ensam om att tycka att Hugo var bra, eftersom han vann både Årets commis och Årets kockelever.

Hugo är glad över att han utnämndes till Årets Ccommis.

– Det var mycket glädje, men jag kunde inte tänka så mycket just då.

Vad händer nu?

– Ja, hur ska man toppa det här? Nu blir det lite tomt, man har sett fram emot det här så länge. Behöver nog bearbeta allt, säger Benjamin.

– Vi blev direktkvalificerade till Årets kockelev i vår nu när vi vann Årets kockelever, säger Hugo. Då får vi tävla mot varandra.

undefined
Benjamin Eriksson går på Dackeskolan i Mjölby.
Hugo och Benjamin

Kommer från:

Hugo: Ödeshög

Benjamin: Mantorp

Lagar helst:

Hugo: Kul att testa olika saker

Benjamin: Älskar allt viltkött, grillar gärna över öppen eld.

Inspireras av:

Hugo: Min farmor när jag var liten, nu är det mest sociala medier eller det jag gör på jobbet

Benjamin: Allt från instagraminlägg till mat på restaurang och kokböcker

Högsta dröm:

Hugo: Hela förra veckan kändes som en dröm så just nu känns det svårt att slå det. 

Benjamin: Att få driva en självförsörjande restaurang på landet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!