– Vi trodde egentligen inte att vi skulle vinna, vi såg att de andra hade väldigt fina rätter och "lägg", säger Benjamin Eriksson från Mantorp som tillsammans med Hugo Rundgren från Ödeshög precis är hemkomna från tävlingen Årets kockelever i Umeå.
– Det känns bra nu, men lite svårt att smälta allt. Det hände så snabbt och är svårt att ta in, säger Hugo.
Deras lärare Katarina Westlund är överväldigad.
– Det känns fantastiskt, en sådan press och att leverera så bra.
Åtta lag var uttagna till final, men sex av dem kom till tävlingen. Hugo och Benjamin fick en tom arbetsbänk i tävlingstältet på Rådhustorget i ett kallt och regnigt Umeå. En halvtimme hade de på sig för att sätta upp sitt kök och ta fram redskapen.
– Jag kände mig stressad, jag ville bara få allt på plats, säger Benjamin. Men allt gick snabbt så vi kunde använda en kvart till logistisk planering. Sedan var det bara att sätta igång.
Tävlingsmomenten var en huvudrätt och en efterrätt, rätter som de övat på i flera veckor.
– Tävlingen var mycket jämn, men vi hoppades ändå på en topp tre-placering, säger Katarina.
Gick allt som ni tänkt?
– Ja, vi hade en oro kring frysen, men det var så få som använde den så det gick bra, säger Benjamin.
I slutet av dagen korades Årets kockelever där Hugo och Benjamin vann.
Vad hände när de ropade ut ert namn?
– Jag hann inte tänka så jättemycket, vi fick priser och en mikrofon rätt framför oss för att svara på frågor, säger Hugo.
– Totalförvåning, säger Benjamin. Det var en chock. Vi pratade nog ganska osammanhängande.
Redan på torsdagen hade Benjamin och Hugo varit commis (kockassistent) på tävlingen Årets kock på Annexet i Stockholm. På morgonen lottades vem som skulle assistera vilken kock.
– Det var helt fullt, en stor produktion och många från branschen, beskriver Katarina.
Hugo assisterade kocken Jessie Sommarström.
– Jag fick hjälpa till med lite tillbehör och "lägg" på tallrik. Det var en hemlig råvarukorg i sista momentet, och jag fick jag ta hand om svampen.
Hon blev sedan korad till årets kock.
Hur kändes det?
– Jag blev jätteglad för Jessie, att vara med och hjälpa till är stort, säger Hugo.
Vi når Jessie Sommarström för en kommentar på telefon.
– Hugo var fantastisk och stabil. Bra öga för detaljer och supertrevlig. Han levererade hela dagen under hela tävlingen.
Vad fick Hugo för uppgift?
– Jag insåg snart att han var jätteduktig, så han fick hjälpa till ganska mycket. Jag var lite orolig innan för en kaviar på några kuddar som är jättepilligt och tänkte att jag inte vågade lämna det till en commis. Men jag kände ganska tidigt att det inte är ett problem för Hugo, han gjorde det med bravur.
Är det inte svårt att en oerfaren commis ska hjälpa till i en så stor tävling?
– Jo, man är lite orolig. Man vet inte var kunskapsnivån ligger, men man ser ganska snabbt om det är någon som är skicklig. Jag var inte ensam om att tycka att Hugo var bra, eftersom han vann både Årets commis och Årets kockelever.
Hugo är glad över att han utnämndes till Årets Ccommis.
– Det var mycket glädje, men jag kunde inte tänka så mycket just då.
Vad händer nu?
– Ja, hur ska man toppa det här? Nu blir det lite tomt, man har sett fram emot det här så länge. Behöver nog bearbeta allt, säger Benjamin.
– Vi blev direktkvalificerade till Årets kockelev i vår nu när vi vann Årets kockelever, säger Hugo. Då får vi tävla mot varandra.