Tempot Àr högt i kökssalarna pÄ Dackeskolans restaurang och livsmedelsprogram.
Dagens uppgift Àr att utifrÄn bestÀmda rÄvaror göra en kreativ matrÀtt med tvÄ tillagningsmetoder pÄ varje huvudrÄvara. Eleverna arbetar i full hast med metoder sÄ som att göra sufflé, fritera jordÀrtskockschips och tillaga flÀskfilé i sous vide. Mellan platserna i köket traskar lÀraren Maria "Psson" Pettersson, stÀller jobbiga frÄgor och diskuterar momenten eleverna utför.
â Man mĂ„ste ligga pĂ„ lite. Men man fĂ„r hoppas att de gillar mig Ă€ndĂ„, sĂ€ger hon tillrĂ€ckligt högt för att eleverna ska höra. De grymtar jakande tillbaka.
Maria, eller "Psson" som hon helst vill bli kallad, har en lÄng erfarenhet av att jobba pÄ restauranger i frÀmst Linköping och i fjÀllen. Under sin karriÀr har hon bland annat varit delaktig i Hotell Ekoxens guldÄlder pÄ 90-talet och varit restaurangchef pÄ De Klomp.
De första stapplande stegen i branschen tog hon pÄ IKEA:s restaurang.
â DĂ€r fick jag lĂ€ra mig att jobba i storkök. Men framför allt att rĂ€kna. Ska du sĂ€lja den dĂ€r varmkorven för fem spĂ€nn, dĂ„ behöver man kunna rĂ€kna.
Erfarenheter hon tog med sig nÀr hon sedermera varit egenföretagare och drivit egen restaurang.
â Det var jĂ€tteskoj. Och hemskt. Ăven om man kĂ€nde att man haft en bra dag sĂ„ kom man hem och var tvungen att kolla sĂ„ det var gröna siffror pĂ„ sista raden. Man kunde inte lĂ€gga all sin tankeverksamhet pĂ„ hur man gör den perfekta raggmunken, utan Ă€ven tĂ€nka pĂ„ att ekonomin gĂ„r ihop.
NÄgra tankar att lÀmna lÀraryrket och ÄtervÀnda till restauranggolvet finns inte just nu. DÀremot har hon en firma vid sidan av som bland annat hÄller matlagningskurser och catering.
Dessutom Ă€r hon ordförande för den rikstĂ€ckande föreningen Svenska Kockars Förening. Ett Ă„tagande hon lĂ€gger en arbetsdag i veckan pĂ„. Föreningen jobbar bland annat med de svenska kocklandslagen, olika tĂ€vlingar (sĂ„ som Ă rets Ăstgötakock) och har ett övergripande ansvar att leda arbetet med den svenska gastronomin.
Det hÄrda jobbet har inte gÄtt obemÀrkt förbi. I veckorna annonserades det att "Psson" blir utnÀmnd till à rets Hagdahlskock.
â Det betyder jĂ€ttemycket och Ă€r en stor klapp pĂ„ axeln att man gör nĂ„got bra. Jag Ă€r sĂ„ glad, det var sĂ„ överraskande.
Under Hagdahlsakademiens högtidsdag den 5 februari kommer hon ta emot en prissumma pÄ 10 000 kronor. Dessutom kommer hon fÄ ansvara för den menyn som serveras vid firandet.
â Det blir en boost och lite extra reklam för mig och skolan. Jag kommer ta med tredjeĂ„rseleverna för att laga och servera rĂ€tterna.
Kan man fÄ en liten hint om vad som kommer serveras?
â Det kommer bli mycket sött. Jag gillar att jobba med det söta, inte att Ă€ta, men att tillaga.
Olle Johansson och Jakob Myrelid Àr tvÄ av eleverna. De har bara bra saker att sÀga om lÀrarna och programmet i stort.
â Det Ă€r coolt att hon Ă€r ordförande för Svenska Kockars Förening. Hon kĂ€nner ju typ alla, berĂ€ttar Olle.
KÀnner ni att ni fÄr lite av en rÀkmacka in i branschen?
â Lite sĂ„ Ă€r det vĂ€l, om man har tur, förklarar Jakob.
Olle fyller pÄ.
â Sen Ă€r det klart att man mĂ„ste jobba sig till jobben. Men det Ă€r en vĂ€ldigt bra utbildning som vinner en del tĂ€vlingar. SĂ„ det mĂ€rks pĂ„ papperet att det Ă€r en bra utbildning. Och det Ă€r vĂ€l mycket pĂ„ grund av lĂ€rarna, att de Ă€r sĂ„ engagerade.
I samband med ceremonin 5 februari offentliggörs Àven Ärets mottagare av Hagdahlspriset. Bland tidigare vinnare Äterfinns bland annat Stina Opitz och Mons Kallentoft. Förra Äret vann Magdalena Hermelin.