KocklĂ€raren Maria utsedd till Årets Hagdahlskock 2025

Priset Årets Hagdahlskock tilldelas kocklĂ€raren Maria "Psson" Pettersson pĂ„ Dackeskolan i Mjölby.
– En stor klapp pĂ„ axeln att man gör nĂ„got bra, sĂ€ger hon efter utnĂ€mningen.

Maria "Psson" Pettersson har blivit utnĂ€mnd till Årets Hagdahlskock 2025.

Maria "Psson" Pettersson har blivit utnĂ€mnd till Årets Hagdahlskock 2025.

Foto: Jesper Friman

Mjölby2025-01-24 20:00
  • Maria "Psson" Pettersson, kocklĂ€rare pĂ„ Dackeskolan i Mjölby, har utsetts till Årets Hagdahlskock 2025.
  • "Psson" har en lĂ„ng karriĂ€r inom restaurangbranschen och Ă€r ordförande för Svenska Kockars Förening. Hon kommer att ta emot priset den 5 februari.
  • Priset innebĂ€r en klapp pĂ„ axeln för "Psson" och ger extra uppmĂ€rksamhet Ă„t hennes arbete och skolan. Hon kommer att ansvara för menyn vid prisutdelningen.

Tempot Àr högt i kökssalarna pÄ Dackeskolans restaurang och livsmedelsprogram.

Dagens uppgift Àr att utifrÄn bestÀmda rÄvaror göra en kreativ matrÀtt med tvÄ tillagningsmetoder pÄ varje huvudrÄvara. Eleverna arbetar i full hast med metoder sÄ som att göra sufflé, fritera jordÀrtskockschips och tillaga flÀskfilé i sous vide. Mellan platserna i köket traskar lÀraren Maria "Psson" Pettersson, stÀller jobbiga frÄgor och diskuterar momenten eleverna utför.

– Man mĂ„ste ligga pĂ„ lite. Men man fĂ„r hoppas att de gillar mig Ă€ndĂ„, sĂ€ger hon tillrĂ€ckligt högt för att eleverna ska höra. De grymtar jakande tillbaka.  

"Psson", hÀr i diskussion med eleven Majken Eliasson, tog sjÀlv studenten frÄn motsvarande utbildning 1988. Hon ser vissa skillnader mellan dagens generation och sin egen: "Nu ska det gÄ snabbare. Du ska vara fullÀrd direkt. Lyckas man inte med pralinen direkt Àr man dÄlig. Vilket Àr synd, för det tar tusen timmar att bli exemplarisk."
"Psson", hÀr i diskussion med eleven Majken Eliasson, tog sjÀlv studenten frÄn motsvarande utbildning 1988. Hon ser vissa skillnader mellan dagens generation och sin egen: "Nu ska det gÄ snabbare. Du ska vara fullÀrd direkt. Lyckas man inte med pralinen direkt Àr man dÄlig. Vilket Àr synd, för det tar tusen timmar att bli exemplarisk."

Maria, eller "Psson" som hon helst vill bli kallad, har en lĂ„ng erfarenhet av att jobba pĂ„ restauranger i frĂ€mst Linköping och i fjĂ€llen. Under sin karriĂ€r har hon bland annat varit delaktig i Hotell Ekoxens guldĂ„lder pĂ„ 90-talet och varit restaurangchef pĂ„ De Klomp. 

De första stapplande stegen i branschen tog hon pÄ IKEA:s restaurang.

– DĂ€r fick jag lĂ€ra mig att jobba i storkök. Men framför allt att rĂ€kna. Ska du sĂ€lja den dĂ€r varmkorven för fem spĂ€nn, dĂ„ behöver man kunna rĂ€kna.

Erfarenheter hon tog med sig nÀr hon sedermera varit egenföretagare och drivit egen restaurang.

– Det var jĂ€tteskoj. Och hemskt. Även om man kĂ€nde att man haft en bra dag sĂ„ kom man hem och var tvungen att kolla sĂ„ det var gröna siffror pĂ„ sista raden. Man kunde inte lĂ€gga all sin tankeverksamhet pĂ„ hur man gör den perfekta raggmunken, utan Ă€ven tĂ€nka pĂ„ att ekonomin gĂ„r ihop.

Dackeskolan har en, i branschen, vÀletablerad restauranglinje.  "Vi försöker hÄlla oss ajour med verkligheten. Det tror jag mÀrks.", sÀger Maria "Psson" Pettersson.
Dackeskolan har en, i branschen, vÀletablerad restauranglinje. "Vi försöker hÄlla oss ajour med verkligheten. Det tror jag mÀrks.", sÀger Maria "Psson" Pettersson.

NĂ„gra tankar att lĂ€mna lĂ€raryrket och Ă„tervĂ€nda till restauranggolvet finns inte just nu. DĂ€remot har hon en firma vid sidan av som bland annat hĂ„ller matlagningskurser och catering. 

Dessutom Ă€r hon ordförande för den rikstĂ€ckande föreningen Svenska Kockars Förening. Ett Ă„tagande hon lĂ€gger en arbetsdag i veckan pĂ„. Föreningen jobbar bland annat med de svenska kocklandslagen, olika tĂ€vlingar (sĂ„ som Årets Östgötakock) och har ett övergripande ansvar att leda arbetet med den svenska gastronomin.

PÄ restauranggolvet fick hon smeknamnet "Psson" och kallades aldrig nÄgot annat. "Jag har typ glömt att jag egentligen heter Pettersson och Maria, som mÄnga sÀger nu nÀr jag Àr i skolans vÀrld, Àr bara konstigt nÀr folk kallar mig."
PÄ restauranggolvet fick hon smeknamnet "Psson" och kallades aldrig nÄgot annat. "Jag har typ glömt att jag egentligen heter Pettersson och Maria, som mÄnga sÀger nu nÀr jag Àr i skolans vÀrld, Àr bara konstigt nÀr folk kallar mig."

Det hĂ„rda jobbet har inte gĂ„tt obemĂ€rkt förbi. I veckorna annonserades det att "Psson" blir utnĂ€mnd till Årets Hagdahlskock. 

– Det betyder jĂ€ttemycket och Ă€r en stor klapp pĂ„ axeln att man gör nĂ„got bra. Jag Ă€r sĂ„ glad, det var sĂ„ överraskande.

Under Hagdahlsakademiens högtidsdag den 5 februari kommer hon ta emot en prissumma pĂ„ 10 000 kronor. Dessutom kommer hon fĂ„ ansvara för den menyn som serveras vid firandet.

– Det blir en boost och lite extra reklam för mig och skolan. Jag kommer ta med tredjeĂ„rseleverna för att laga och servera rĂ€tterna.

Kan man fÄ en liten hint om vad som kommer serveras?

– Det kommer bli mycket sött. Jag gillar att jobba med det söta, inte att Ă€ta, men att tillaga.

Jakob Myrelid Äker till Mjölby frÄn Linköping för att gÄ pÄ linjen. Detta trots att det finns restauranglinjer i hemstaden: "Men jag tyckte att den hÀr var mycket bÀttre."
Jakob Myrelid Äker till Mjölby frÄn Linköping för att gÄ pÄ linjen. Detta trots att det finns restauranglinjer i hemstaden: "Men jag tyckte att den hÀr var mycket bÀttre."

Olle Johansson och Jakob Myrelid Àr tvÄ av eleverna. De har bara bra saker att sÀga om lÀrarna och programmet i stort.

– Det Ă€r coolt att hon Ă€r ordförande för Svenska Kockars Förening. Hon kĂ€nner ju typ alla, berĂ€ttar Olle.

KÀnner ni att ni fÄr lite av en rÀkmacka in i branschen?

– Lite sĂ„ Ă€r det vĂ€l, om man har tur, förklarar Jakob.

Olle fyller pÄ.

– Sen Ă€r det klart att man mĂ„ste jobba sig till jobben. Men det Ă€r en vĂ€ldigt bra utbildning som vinner en del tĂ€vlingar. SĂ„ det mĂ€rks pĂ„ papperet att det Ă€r en bra utbildning. Och det Ă€r vĂ€l mycket pĂ„ grund av lĂ€rarna, att de Ă€r sĂ„ engagerade.

Eleverna har vid besöket lektion i kreativ matlagning.
Eleverna har vid besöket lektion i kreativ matlagning.

I samband med ceremonin 5 februari offentliggörs Àven Ärets mottagare av Hagdahlspriset. Bland tidigare vinnare Äterfinns bland annat Stina Opitz och Mons Kallentoft. Förra Äret vann Magdalena Hermelin.

Juryns motivering

"Med sitt gastronomiska engagemang pĂ„ bĂ„de lokal och internationell nivĂ„ samt utbildande av blivande matlagare utses Maria Pettersson till 2025 Ă„rs Hagdahlskock i samarbete med Linköpings Gastronomiska SĂ€llskap”

Karta: Dackeskolan
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!