Corren berättade om fallet i augusti. En person begärde vid flera tillfällen i våras ut handlingar från tekniska nämnden vid Mjölby kommun. Hen fick ut dem utan kostnad, men till slut och på grund av ändrade regler bestämde sig tf förvaltningschefen Viktor Broomé för att begära en förskottsinbetalning på 74 kronor för att lämna ut en besiktningshandling på sex sidor. Detta enligt regler som kommunen införde under våren 2021.
Personen överklagade till kammarrätten och menar att en myndighet ska förenkla för en medborgare som vill se allmänna handlingar.
Domstolen ger den överklagande rätt. Kommunens beslut upphävs och skickas tillbaka för ny prövning.
Domstolen konstaterar att en myndighet har rätt att ta betalt för kopior och avskrifter, och att man i ett enskilt fall även kan begära betalt i förskott, innan man levererar handlingen.
Men för digitala handlingar är den rätten begränsad. Det finns ingen skyldighet, men det finns å andra sidan inget hinder för att en myndighet lämnar ut digitala kopior av en allmän och offentlig handling. Det kan ske som "en serviceåtgärd" om den enskilde begär det, menar domstolen. Sedan skriver man att "lämplighetsskäl talar emot att under dessa förhållanden reglera möjligheten att ta betalt i förskott". En regel om att digital leverans ska ersättas i förskott "bör därför inte införas", skriver man.
Fritt fram att ta betalt, alltså, och även att neka digital leverans. Men man får inte regelmässigt kräva betalning i förskott.
Viktor Broomé vill inte kommentera sitt beslut, men skriver i ett mejl att det verkar vara lite oklart kring myndigheters möjlighet att t a betalt, och att det pågår en översyn av detta hos SKR (Sveriges kommuner och regioner).
Enligt kommundirektören Andreas Capilla har man nu på kommunen beslutat att ändra sin tillämpning så att det inte generellt tas ut en avgift, utan det blir enskild prövning från fall till fall.
– Det blir en ändring av tillämpningen av riktlinjen vi har. Själva riktlinjen väntar vi med att ändra tills vi får besked om ytterligare en prövning och då handlar det om taxans storlek, vilket också överklagat, säger han.
Regeln i offentlighetsbestämmelserna har nyligen ändrats, men har tidigare inte blivit riktigt prövad, menar Andreas Capilla.
Corren har varit i kontakt med personen som överklagat. Hen vill inte kommentera saken.