Kommunen har en gömd konstskatt

Stadshuset sitter på en konstskatt. Bokstavligt talat. I källaren finns ett magasin med all konst som inte hänger framme. Nu är den inventerad och katalogiserad.

Konstpaus. Lotta Lindström, kultur- och fritidsstrateg, kollar titeln ”Jordens tunnband” av konstnären Olof Hellström.

Konstpaus. Lotta Lindström, kultur- och fritidsstrateg, kollar titeln ”Jordens tunnband” av konstnären Olof Hellström.

Foto: Sune Johansson

Mjölby2016-04-13 10:43

Det handlar om stora ekonomiska värden. Hur mycket får jag inte veta, konstverk har ett dagsvärde, det vet ni som tittar på ”Antikrundan”. Marknaden är känslig för trender, både vad gäller enskilda konstnärsnamn och typer av motiv. En liten oansenlig signatur i hörnet kan höja värdet med miljoner. Om den är äkta. Om det är rätt namn.

– Det finns också ett värde som inte går att sätta en siffra på. Det handlar om ett lokalt kulturhistoriskt värde. Det mesta av kommunens konstinnehav är skapat av lokala konstnärer, berättar Lotta Lindström, kulturstrateg på Mjölby kommun.

Omkring 1 500 verk handlar det om totalt. Många av dem hänger eller står (det är en hel del skulpturer också) i kommunens lokaler. Några verk är tillgängliga för allmänheten. I parker och på torg finns skulpturer, och på biblioteket hänger bland annat ett av kommunens senaste inköp, bilden ”Kram” av den bosniske konstnären Dani Slipicevic som tidigare bott i Mjölby.

De senaste åren har inte kommunen haft några pengar budgeterade för konstinköp. ”Kram” är från 2006.

Christer Fällman, tidigare konstintendent på Linköpings konsthall Passagen och flitig konstrecensent och krönikör i Corren, tycker att det är tråkigt att kommunen inte satsar på att köpa mer konst.

– Det kan ju vara ett sätt att stödja lokala utövare. Och Mjölby har ett mycket aktivt konstliv, menar han.

Enligt Lotta Lindström förs nu diskussioner på kultur- och fritidsförvaltningen om att begära pengar för nya konstinköp. Hon menar att inventeringen som nyligen blev klar är ett första steg. Hon har även idéer om hur man kan använda den magasinerade konsten.

– Man skulle kunna göra utställningar på olika teman, eller välja ut verk av en konstnär och ställa samman dem till exempel i bibliotekets Galleri hörnet.

Hon visar en sektion av de välfyllda hyllorna i källarrummet. Där står en hel rad av tavlor av författaren Yngve Kernell som levde den senare delen av sitt liv i Åsbo. Han var bland annat redaktör för Grönköpings veckoblad och var illustrationsredaktör på Norstedts, vid sidan av sitt eget författande och tecknande.

Bara hans bilder skulle räcka till en utställning. Christer Fällman vill absolut uppmuntra till ett sådant initiativ.

– Det är ju viktigt att konsten visas offentligt, säger han och rekommenderar att man upprättar en sökbar bildbank över innehavet.

– Det är vanligt att kommunägda konstverk ställs undan och glöms bort om till exempel en ram går sönder, säger han, men menar samtidigt att det är ett bra första steg att ha koll på vad man har.

Några av konstnärerna

Bo Olls, Norrköping, konstnär och keramiker. Har varit länskonstnär och en av initiativtagarna till Göta kanals skulpturstråk. Född -49.

Gitte Möller, keramiker (f -32) från Linköping.

Potatisen. Rondellutsmyckning av Rodeco i Åtvidaberg. Betraktas inte som ett konstverk.

Elin Redin, bild konstnär från Sya (född -72 i Ödeshög)

Morgan Johansson, akvarellist och tecknare från Väderstad, född -66.

Mattias Frisk, målningar, skulpturer, musik, foto, Mjölby. Född -78.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om