Kommunen hotar sig själv med vite

Mögelproblem i Mjölbys båda gymnasieskolor har föranlett miljönämnden att hota med förbud mot att använda lokalerna.

Kungshöga gymnasium.

Kungshöga gymnasium.

Foto:

Mjölby2015-12-08 20:00

Både på Dackeskolan och på Kungshöga har miljökontoret vid inspektioner hösten 2013 konstaterat mögellukt och förelagt utbildningsnämnden och fastighetskontoret att utreda och åtgärda det som orsakat problemen.

Ett antal åtgärder har gjorts, men vid nya inspektioner har problemen kvarstått och miljönämnden har vid sitt senaste möte beslutat att kommunen måste åtgärda felen, annars får lokalerna inte användas.

I Kungshögaskolans fall handlar det om två omklädningsrum och duschar i anslutning till idrottshallen. För några år sedan blev det översvämning där efter ett sabotage när vattnet lämnades rinnande.

– De första skadorna har åtgärdats, lokalerna har renoverats och det är bara en mindre bit kvar, det pågår arbete nu och vi kommer att klara det under våren, säger kommunens fastighetschef Erik Styrenius.

Miljönämndens beslut är att det måste vara åtgärdat till augusti och det räknar han med att man ska klara.

Det är två år sedan mögellukt konstaterades. Varför har det tagit så lång tid?

– Vi gjorde i ordning två av de fyra omklädningsrummen. De andra två bedömdes inte vara skadade. Det handlar om utrymmen där man inte vistas någon längre tid.

På Dackeskolan rör det sig om en undervisningssal i källarplanet. Även där konstaterades mögellukt vid en inspektion för två år sedan.

– Vi har gjort åtgärder i omgångar. Man har trott att problemen var lösta, men lukten har kommit tillbaka. Vi måste nu gräva upp på utsidan, säger Erik Styrenius och konstaterar att det är ett gammalt hus.

Lokalen har inte använts på sistone och får nu heller inte göra det med ett omedelbart förbud ”med löpande vite om 30 000 kronor för varje kalendermånad som miljökontoret konstaterar att förbudet överträds”, enligt beslutet i miljönämnden.

Miljönämndens ordförande Ellinor Karlsson (S) tror inte att vite kommer att behöva dömas ut.

Kan ni inte prata med varandra inom kommunen? Måste det gå så här långt?

– Det borde inte behövas. Men vi är en myndighetsnämnd och kan inte behandla kommunens egna förvaltningar annorlunda än andra, säger hon.

Ellinor Karlsson tror att en genomförd organisationsförändring inom kommunen kommer att minska risken för sådan här utdragna processer.

– Vi måste hitta nya bättre rutiner. Nu har utbildningsförvaltningen fått en person som ska samordna kontakterna med fastighetskontoret. Och när den nya tekniska organisationen satt sig kommer det att fungera bättre, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om