I början av april stängde Hela människan ned sitt natthärbärge när avtalet med Mjölby kommun löpte ut. I fortsättningen kommer de bedriva verksamhet dagtid i lokalerna på Kyrkogatan 8.
Nu tar kommunen över den del som Hela människan ansvarade för. Eva Ström, verksamhetschef på omsorgs- och socialförvaltningen, berättar att det inte kommer öppna ett härbärge i Mjölby i kommunal regi som stöttar i akuta behov framöver.
– Egentligen är det inte så stora förändringar förutom att vi inte har samarbetet med Hela människan längre. Såklart har vi fört en diskussion vad vi ska göra i de akuta situationer som kan uppstå. Lösningar kommer att se olika ut från person till person. Det individuella behovet kommer styra. I kommunens eget bostadsbestånd har vi möjlighet att ibland nyttja tomma lägenheter.
Är det fasta lägenheter eller kan det variera?
– Det skulle kunna variera, men vi hoppas att vi över tid har tillgång till några fasta lägenheter i vårt bestånd.
Natthärbärget på Hela människan bedrevs med hjälp av volontärer. I dagsläget ersätts inte de med kommunala nyanställningar.
– Det viktiga är att komma ihåg att vi har ett ansvar och att vi kommer ha det fortsättningsvis. Vi kommer inte lämna någon på gatan. Vi kommer utifrån behovet att bygga upp ett stöd kring personen. Alla har inte behov av ett stöd nattetid. Vi är inte klara med alla detaljer eftersom vi jobbar parallellt med att införa metoden Bostad först, säger Eva Ström.
Bostad först är en vanlig metod, bland annat i USA, för att ge hemlösa tak över huvudet. På senare år har den genomförts på olika sätt i ett flertal kommuner i Sverige. Rent konkret innebär Bostad först att människor i akut hemlöshet erbjuds ett eget förstahandskontrakt i kombination med frivilliga och individuellt anpassade hjälpinsatser. Socialstyrelsen beskriver att syftet med modellen Bostad först är att nå och erbjuda en långsiktig boendelösning till hemlösa personer som ofta även har psykiska sjukdomar eller andra problem i form av beroende eller missbruk.
– Vi vill skifta fokus från akuta lösningar till Bostad först. Vi har pratat om arbetssättet under en längre tid och vi har sökt och fått pengar från Socialstyrelsen för att starta, säger Eva Ström.
Summan som Mjölby kommun fått för år 2024 ligger på 695 000 kronor. Tanken är att starta i liten skala säger Eva Ström.
– Vi startar med en utbildning i slutet på april. Politiker, tjänstemän, Bostadsbolaget och andra som är berörda av Bostad först är inbjudna. Under hösten siktar vi på utveckla och jobba mer konkret med arbetssättet.
Personer som är hemlösa, ofta i kombination med psykisk sjukdom och/eller andra problem erbjuds en permanent bostad, utan kravet att först genomgå psykiatrisk behandling eller uppvisa nykterhet och drogfrihet.
– Jag tror att vi som jobbar inom omsorgs- och socialförvaltningen måste tänka om. Vi är vana att ställa krav. Nu blir det på personens villkor. Vi börjar med tak över huvudet och att personen är delaktig i planeringen av vilket stöd den behöver. Det blir en omvänd ordning mot hur vi brukar jobba. Personen är skyldig som hyresgäst att sköta sin lägenhet, precis som alla andra hyresgäster.
Vad händer om man misslyckas med att ha kvar sin lägenhet?
– Skulle man inte sköta sig så är det samma scenario som för oss andra. Då blir man av med sin lägenhet. Så långt som möjligt ska vi motverka så att det inte händer.