Kön till bostad växer i Mjölby

Bostadssituationen i Mjölby har försämrats de två senaste åren. Och någon förbättring är inte i sikte. Om man undantar Svartåstrand – vars detaljplan är överklagad.

Bostadsplaner. Marknadschef Charlotta Elliot och vd Jan-Ove Hammarberg på Bostadsbolaget i Mjölby.

Bostadsplaner. Marknadschef Charlotta Elliot och vd Jan-Ove Hammarberg på Bostadsbolaget i Mjölby.

Foto: Sune Johansson

Mjölby2014-11-18 06:00

På Bostadsbolagets kontor sitter vd Jan-Ove Hammarberg och marknadschef Charlotta Elliot och våndas. Det kommunala bostadsbolagets stora projekt Svartåstrand är försenat. Kanske kan det komma igång nästa höst. Kanske. Överklaganden ska behandlas både i förvaltningsrätten och hos länsstyrelsen.

– Vi försöker förbereda oss så mycket det går. Processen måste löpa ut först. När detaljplanen är klar kan det komma igång relativt snabbt, menar Jan-Ove Hammarberg.

Botstadsbolaget planerar ett åttavåningshus med ett 30-tal hyreslägenheter, HSB har möjlighet att bygga ungefär lika många bostadsrätter i ytterligare ett höghus. Det är första etappen av ett bostadsområde som kan växa rejält. Det talas om 500–700 bostäder på 15 års sikt.

Genom Sabo, de allmännyttiga bostadsbolagens gemensamma organisation, kan upphandling och projektering av bygget ske snabbt. Sabo har tagit fram en ramupphandling till fast pris för ett åttavåningshus ihop med tre byggföretag, Skanska, NCC och Lindbäcks bygg AB. Avsikten har varit att pressa priserna på nybyggda hyreslägenheter. Bakgrunden är att byggpriserna under en 40-årsperiod ökat med 1 800 procent medan konsumentprisindex under samma tid bara ökat 700 procent, enligt SCB.

– Vi har tänkt utnyttja denna möjlighet för att få rimliga hyresnivåer, säger Jan-Ove Hammarberg.

För även om kön till bostad i centrala delarna av Mjölby är uppe i 1 000 sökande, så är det inte många som är beredda att betala för hyran i en nyproducerad lägenhet. Enligt Jan-Ove Hammarberg är det inte ovanligt med en hyra på 2 000 kronor per kvadratmeter och år för en ny lägenhet i större städer. Det innebär 10 000 kronor i månaden för en tvåa på 60 kvadrat.

– Som jämförelse är den genomsnittliga hyran i våra hus 876 kronor. I kvarteret Hövitsmannen som bebyggdes för sex år sedan ligger hyrorna på 1 250 kronor per kvm och år, berättar Charlotta Elliot, marknadschef på Bostadsbolaget.

Längst i Mjölby är kön till mindre lägenheter. Enligt Bostadsbolaget har situationen försämrats de senaste två åren.

– Vi har inga lediga lägenheter just nu.

Några lägenheter har tillkommit i samband med ombyggnad av lokaler, bland annat i Skänninge. Men annars har kommunen satsat stort på att erbjuda villatomter.

– Villabyggandet leder till flyttkedjor, lägenheter blir lediga när folk flyttar till eget hus, säger Charlotta Elliot som menar att kommunens avgiftsfria kösystem bidrar till att många anmäler sig.

– Men visst råder det bostadsbrist. Fler unga bor kvar hemma. Och folk frågar oss efter andrahandskontrakt, säger hon.

Nästa avsnitt: Så vill Hyresgästföreningen få igång bostadsbyggandet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om