Köper nya brandbilar – för 14 miljoner

Räddningstjänsten i Mjölby köper nya bilar för 14 miljoner kronor. Dyrast blir höjdfordonet för 7,5 miljoner.

Nya bilar. Räddningschef Johan Forsgren har önskat fyra nya fordon till räddningstjänsten i Mjölby.

Nya bilar. Räddningschef Johan Forsgren har önskat fyra nya fordon till räddningstjänsten i Mjölby.

Foto: Jenny Eriksen

MJÖLBY2018-04-05 16:15

Höjdfordonet ska användas vid räddningsinsatser i flervåningshus upp till åtta våningar eller 32 meter högt.

Byggnads- och räddningsnämnden i Mjölby kommun beslutade nyligen att godkänna förslaget från räddningschef Johan Forsgren om inköp av fyra nya fordon för 14 miljoner kronor.

Ärendet ska vidare till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige och formellt klubbas igenom i juni då kommunen beslutar om driftbudget för kommande år.

– Jag hoppas att förslaget går igenom. Det är behovsstyrt och baserat på avskrivningstiderna på nuvarande fordon, säger räddningschef Johan Forsgren.

Höjdfordonet, som vanligt folk kanske kallar stegbil, kostar 7,5 miljoner kronor. Nuvarande höjdfordon är från 2001. Bilen ser fräsch ut men dess livstid har löpt ut.

– Generellt sett blir det färre problem med nya fordon, konstaterar Johan Forsgren.

Höjdfordonet ska vara utrustat med skärsläckare för livräddning och brandsläckning och införskaffas år 2021. Det näst dyraste fordonet är planerat att köpas in år 2020, en släck- och räddningsbil som delas med Boxholms kommun och kostar 4,5 miljoner kronor. När den köpts in har Mjölby-Boxholm tillsammans tre likadana fordon.

Övriga två bilar köps under 2019, om investeringsplanen går igenom, ett räddningsfordon utrustat med skärsläckare till Skänninge som personalen ska användas för snabba första insatser på olycksplatser och ett fordon för personaltransport och myndighetsutövning.

– De nya fordonen kommer att ha samma funktioner som de vi har idag, säger Johan Forsgren.

Under förra året ryckte räddningstjänsten i Mjölby ut på färre insatser än väntat; det blev 586 utryckningar mot förväntade 680.

Efter en omorganisation, som berört de 36 heltidsanställda i Mjölby, har räddningstjänsten arbetat mer förebyggande än tidigare. Bland annat har ett tätare samarbete med fastighetsägare i kommunen lett till att antalet onödiga automatiska brandlarm har sjunkit betydligt. Det kan vara larm som utlöses av misstag eller för att fastighetsägare inte stängt av larmen då hantverkare ska arbeta i husen – men räddningstjänsten måste rycka ut ändå, för att säkerställa att ingen olycka skett.

Under förra året utbildade räddningstjänsten 2 280 personer, varav 830 skolelever, i sjukvård och att förebygga bränder och hantera bränder och andra olyckor. Personalen har också gjort 75 myndighetsbesök för att inspektera brandsäkerhet i privata och offentliga byggnader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om