Mjölbys historia är förknippad med de kvarnar som drevs av vattenkraft ända in på 1900-talet. Men redan 1893 byttes Mjölbys då sparsamma fotogendrivna gatubelysning mot eldriven dito. Då levererade ingenjör Carl Enderlein ström i liten skala från Elvkulla och Mjölby var en av Sveriges första elektrifierade byar. Hösten 1894 kastade fem hundrawatts bågljuslampor sitt sken över byns gator.
Det skulle dröja ända till 1927 innan Mjölby, som då blivit stad, fick el på riktigt. Då stod den kommunala kraftstationen klar, på samma plats som idag.
– Kraftverket betydde mycket för Mjölbys utveckling. Den stora aktören då, Edlunds kvarn som låg precis ovanför kraftverket, han byggde upp en kvarn vid Magasinsgatan som gick på elektricitet istället, berättar Mikael Nilsen som är hembygdsföreningens kanslist och allt-i-allo.
Just kvarnägarna var nyckeln till att kunna bygga kraftverket över huvud taget
– Mjölby kommun köpte in fallrättigheter som tillhörde kvarnarna och deras ägare.
Det gick inte alltid smärtfritt och rykten säger att en del av affärerna gick genom bulvaner.
Stadsbilden förändrades med flytten av kvarnarna. Elkraftens stora fördel var, och är, att kraften kunde skickas dit den behövdes. Det gjorde att kvarnarna flyttade närmre järnvägen.
– Kvarnarna och smedjorna låg här och drevs med vattenkraft. Med elen kommer verkstadsindustrin igång. Så småningom fick vi också hit textilindustrin.
Även ön som hembygdsgården ligger på idag förändrades.
– Det var två öar och massorna som blev efter sprängningarna flyttades hit så att det blev en ö.
Bygget av kraftverket förde med sig en annan oväntad bonus.
– Kommun hade lagt en budget för bygget av kraftstationen. Det visade sig att de gjorde vinst och kom in under budget! Det är väl både första och sista gången det hänt, skrattar Mikael.
Till stor del berodde det på den då pågående lågkonjunkturen med billig arbetskraft.
När elkraften väl etablerade sig på riktigt var Mjölbyborna inte sena att anamma nymodigheterna.
– Det gick nog ganska fort. Det var ju nytt, men man hade sett elen fungera i Linköping och Motala. Sen var det hjälpen i hemmet som gjorde väldigt mycket för hemmafruarna. I montrarna kan man se olika sorters redskap som kom med strömmen.
Utställningen är utlånad till hembygdsföreningen medan MSE, Mjölby-Svartådalen Energi, bygger om sina lokaler.