Det innebär en kraftig ökning och beror på att utbildningsnämnden tagit beslut om att driva dessa ärenden till sin spets.
– Det är inte någon direkt ökning av skolfrånvaron. I stället beror det på att vår noggranna uppföljning lett till att vi fått upp fler ärenden, säger utbildningsnämndens ordförande Jennifer Myrén (S).
Hon är noga med att betona att det handlar om en lång åtgärdsrutin där det sista steget är att kommunen först hotar med vite, och sedan ansöker om utdömande av det. Det är inte utbildningsnämnden själv utan förvaltningsrätten som dömer ut vite på 100 kronor för varje dag som eleven inte kommer till skolan.
Kommunen har en tydlig åtgärdsmanual när det gäller oanmäld frånvaro. Den följer även skollagens text om att vårdnadshavare ska informeras samma dag som eleven är frånvarande. Redan vid det första frånvarotillfället upprättas en rapport. Samtal sker med eleven om orsaken och vårdnadshavarna underrättas.
Efter den fjärde gången kallar man till ett möte med elev och föräldrar. Protokoll förs över vad som framkommer och elev och föräldrar får information om möjligheter till stöd av socialtjänst och psykiatri. En tid bokas för uppföljning.
Fortsätter ändå eleven att utebli från undervisningen kopplas elevhälsoteamet in och en åtgärdsplan upprättas. Ytterligare en nivå finns innan ärendet via rektorn hamnar på utbildningsnämndens bord för beslut om eventuellt vitesföreläggande.
– Oftast är de första åtgärderna tillräckliga för att vårdnadshavarna ska inse allvaret och se att det är deras ansvar att barnet kommer till skolan, säger Jennifer Myrén.
Av de fem fallen har två lämnats till förvaltningsrätten för utdömande av vite.
De fem eleverna det handlar om går i klasser från lågstadiet och upp till högstadiet.