Krav på åtgärder i Mjölby stadshus

Individ- och familjeomsorgens lokaler i Mjölby stadshus måste byggas om. Senast 23 augusti ska kommunen redovisa sina planer för att trygga de anställdas och besökarnas säkerhet.

Otryggt. Socialens lokaler i Mjölby stadshus håller inte måttet.

Otryggt. Socialens lokaler i Mjölby stadshus håller inte måttet.

Foto: Åke Karlsson

Mjölby2017-07-11 15:34

Det handlar om de lokaler där socialförvaltningens personal tar emot besökare. Arbetsmiljöverket inspekterade lokalerna redan i höstas och har funnit stora brister. Man var även missnöjd med kommunens handlingsplan för åtgärder. Före sommarens slut måste kommunen redovisa hur man tänker sig att åtgärda bristerna. Myndigheten överväger att förelägga med hot om vite att åtgärder genomförs före 1 oktober.

– Det handlar om lokaler för besökarna, väntrum, besöksrum och toaletter. Man påpekar också brister i ljudisolering mellan de olika besöksrummen och ut mot korridor, säger Anders Granqvist som är chef för den avdelning under socialförvaltningen som efter omorganisationen i vintras fått namnet ”Arbete och välfärd”.

Arbetsmiljöverket påpekar också att reträttvägar saknas för personalen, om situationer med våld eller hot om våld skulle uppstå.

För ganska precis ett år sedan berättade Corren om behoven och planerna på ombyggnad av lokalerna.

Om problemen har varit kända, varför har inget hänt?

– Det vill jag inte svara på, säger Anders Granqvist men hänvisar till fastighetschefen Erik Styrenius, som är på semester.

Det finns även andra lokaler inom omsorgs- och socialförvaltningen som ska byggas om. Efter sommaren fortsätter byggarbetena på Industrigatan 1, dit ”Råd, stöd och behandling” ska flytta in nästa vår. De har tidigare suttit i Medaljen på Kyrkogatan, en byggnad som just nu rivs för att ge plats åt den fortsatta utbyggnaden av Svartåstrand-projekten. De har i dag och fram till nästa vår hyrda lokaler i gamla SJ-skolan som ägs av Blåklintsbuss. Nybygget på Industrigatan ska slutbesiktigas i januari, enligt Michael Agu på Fami, kommunens fastighetsbolag.

Avdelningen ”Arbete och integration” där arbetsmarknadsenhet och försörjningsstöd ingår, har lokaler i Norrgården. Det finns planer på att flytta försörjningsstöd till den delen där i dag företaget Protrain utbildar och hyr ut lokförare.

Protrain, som utbildar på uppdrag av Östsvenska yrkeshögskolan, väntar på att kommunen nyrenoverar lokaler i godsmagasinet mitt emot Resecentrum. Även detta ska vara klart tidigt nästa vår och kommunens näringslivskontor letar nu efter ytterligare någon hyresgäst till denna byggnad.

Protrains gamla lokaler kommer att behöva byggas om för att försörjningsstöd ska kunna flytta in.

– Klassrum ska byggas om till besöksrum och de behöver anpassas och ljudisoleras, säger Anders Granqvist som tror att flytten bidrar till det avsedda ökade samarbetet mellan integration, försörjningsstöd och arbetsmarknadsenheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om