På tisdagens fullmäktigemöte röstades majoritetens förslag till budgetramar för 2018 och investeringar 2018–2020 igenom, men föregicks av en hel del hårda ord från oppositionen och motsvarande kraftfulla genmälen från majoriteten som består av S+MP+C+KD.
Investeringsbudgeten var man i stort sett överens om trots att det är enorma summor som kommunen planerar att satsa på nya förskolor, äldreboende, skolutbyggnad (alternativt en helt ny skola) och fritidsanläggningar.
Moderaterna och Liberalerna ville minska investeringstrycket något genom att låta andra aktörer bygga äldreboenden. Det förkastade Cecilia Burenby (S) med att ingen kan låna pengar så billigt som kommunen gör.
– Må så vara, men en aktör som är van vid att bygga för äldre kanske ändå kan pressa byggkostnaderna på ett annat sätt än en kommun, invände Curt Karlsson (L).
Den borgerliga oppositionen pekade på Slomarps demensboende och menade att alla verkar nöjda med den privata aktör som bedriver omsorg där.
Runar Öhman (SD) ville skjuta upp byggandet av en ny idrottshall i Mantorp och därmed spara 48 miljoner.
– Kommunen ska prioritera skola och äldreomsorg. När man vet exakt hur mycket som behövs där kan man gå vidare, menade Runar Öhman som även han tittar på mer privatdriven omsorg.
Övriga partier är dock överens om hallen i Mantorp, men träter om vilket block det var som först ville ha den.
Men mest debatt blev det om driftsbudgeten där de borgerliga menade att de styrande partierna struntar i de krav på effektivisering som man kommit överens, liksom nivån på det finansiella resultatet.
Monika Gideskog (M) klagade på att majoriteten inte tar effektiviseringsbehovet på 1,12 procent på allvar.
– Vi i oppositionen har satt ett besparingskrav på 0,8 procent på alla förvaltningar. Vi måste ta konsultens rapport på allvar.
– Majoritetens budgeterade resultat på 0,5 procent är en flagrant avvikelse från målet på 2 procents finansiellt resultat, fyllde Curt Karlsson i och menade att det finns ”lågt hängande frukt” att skära i för nämnderna.
Det fick socialnämndens ordförande Anna Johansson (S) att ilskna till:
– Det går inte att höfta till en effektivisering. Det måste ske i diskussion med nämnderna, menade hon och sågade även förslaget om att köpa äldreomsorgsplatser efter behov.
– Det finns ingen entreprenör som erbjuder ”ströplatser” i äldreomsorg, menade hon.
Centerns Birgitta Gunnarsson menade att effektiviseringskravet på 1,12 procent måste ske med ett långsiktigt arbete och Miljöpartiets Erik Westerberg jämförde med att man måste träna innan man ger sig ut på ett långlopp.
Franco Sincic (V) förklarade sig så nöjd majoritetens budgetförslag att han kallade Cecilia Burenby för ”jultomten”.