Efter gudstjänsten i söndags strömmar besökarna ut i kaféet för att få i sig lite lekamlig spis. Och både kaffet och teet är numera hundra procent rättvisemärkt.
Det var förra hösten som initiativet togs att söka diplomet hos Föreningen för fairtrade. Kyrkan har länge arbetat för att stödja människor i fattigare länder. Detta blir ytterligare ett sätt. Andra advent får kyrkan sitt diplom.
– Det stämmer bra med det kristna budskapet att ta hand om sina fattiga medmänniskor. Att köpa rättvisemärkta varor är att arbeta solidariskt, säger Kristina Post, som är aktiv i ekumeniska Andreaskyrkan.
Att diplomeras till "Kyrka för fairtrade" innebär att man ska sprida information om rättvisemärkt till de egna medlemmarna, samarbeta med andra organisationer och, förstås, använda rättvisemärkta varor så långt det är möjligt.
Det har Andreaskyrkan gjort i ett år nu, kyrkkaffet efter gudstjänsterna är 100 procent rättvist, liksom teet. I oktober ordnades fairtrade-veckor där man riktade fokus på rättvis handel, serverade kakor bakade med rättvisemärkta ingredienser och visade en utställning.
– De flesta tycker att det är bra, men en del vet inte riktigt vad de innebär, menar Kristina Post.
Märkningen är i viss utsträckning även en miljömärkning, Märkningen står för en långsiktig hållbar utveckling. 70 procent har även en ekologisk certifiering. Odlarna garanteras ett minimipris för sina produkter plus en fairtrade-premie.
Kristina Post, som även är aktiv i kommunpolitiken för Miljöpartiet, sitter med i kommunens styrgrupp för att Mjölby ska bli fairtrade-certifierat.
– Målet är att det ska bli klart före sommaren, säger hon.