Folkungabygdens pastorat äger över 100 byggnader, varav 23 församlingshem. Tre av dem har nu kyrkorådet sagt ja till att sälja: Högby, Sya och Herrberga.
Fastighetschefen Stefan Kuylenstierna har fått i uppdrag att utreda om det är möjligt. I dagsläget är det bara Högby församlingshem som man anser är möjligt att sälja, utan särskilda åtgärder. Där finns en köpare. Köpeavtal har dock ännu inte skrivits.
Han menar att genomförandet visade sig krångligare än man räknat med för de andra båda fastigheterna.
– I Sya behöver detaljplanen ändras. Församlingshemmet är en ecklesiastikbygnad och får inte användas till bostad, Dessutom finns värmeanläggningen till Sya kyrka i byggnaden, säger Stefan Kuylenstierna.
När det gäller Herrberga församlingshem ska man undersöka vatten- och avloppsförutsättningarna innan man inleder försäljningen.
Pastoratet har just inlett arbetet med en lokalförsörjningsplan. Man ska kartlägga vilken verksamhet man har, respektive planerar att ha, och vilka lokaler som den verksamheten behöver. Det arbetet räknar man med kommer att ta ett år.
– Det är ett omfångsrikt arbete som ska titta tio eller tjugo år framåt, säger Gerhard Paping som är tf kyrkoherde.
Det är inte första gången som kyrkan gör sig av med lokaler. För 20 år sedan beslutade Ödeshögs kyrkofullmäktige att sälja Svanshals, Röks och St Åbys församlingshem. Det första blev vandrarhem. I Rök tog en stiftelse över och hyr ut – bland annat till kyrkan.
– Det blev väldigt lyckat med de försäljningarna, fast det var före min tid, säger Gerhard Paping som är medveten om att försäljning kan väcka känslor bland församlingsbor.
Kan det även bli aktuellt att sälja någon av alla kyrkor i pastoratet?
– Nej. Det är inte aktuellt.
Är det inte väldigt tätt mellan dem?
– Det är ett kulturhistoriskt ansvar som vi har. De som bor på landet vill gärna att det ordnas gudstjänst varje söndag i den egna kyrkan. Men det är en svårighet när det bara är några kilometer mellan kyrkorna, menar Gerhard Paping som utesluter en kyrkoförsäljning.
Att sälja andra byggnader och bidra till att de används och sköts om tycker han är bättre än att de står oanvända och dessutom kostar kyrkan pengar.
Löpande driftkostnader får kyrkan själv bära. Men staten bidrar ofta med mer än hälften av kostnaderna när kyrkobyggnader behöver renoveras och rustad upp.