Redan i slutet av augusti lämnades en lista med ett femtiotal namnunderskrifter in till kyrkorådets kansli i Mjölby. I skrivelsen krävdes att kyrkoherde Fredrik Lennman och Leif Larsson, ordförande i kyrkans holdingbolag samt ledamot i kyrkofullmäktige och kyrkorådet, skulle avgå. Två dagar senare rapporterade Kyrkans Tidning att Fredrik Lennman meddelat sin avgång, som ska verkställas i februari eller mars nästa år. I ett mejl som gick ut till de anställda hävdar han att avgångsbeslutet inte har med konflikten kring pastoratet och dess holdingbolag att göra.
– Jag säger inte upp mig på grund av alla tidningsskriverier eller namninsamlingar utan snarare tvärtom, skriver Fredrik Lennman där.
I kyrkorådets sammanträdesprotokoll från den 26 augusti konstateras det att Fredrik Lennman, som fyller 65 år nästa år, lämnar men att han ändå valt att förlänga sin tjänstgöring.
"Hans avsikt var att göra detta redan i januari för pensionsavgången sommaren 2019. Pga läget i bolaget "Mat i Folkungabygden" vädjade ordf. i januari att han skall kvarstå tills läget stabiliserats", går det att läsa i protokollet.
Nu har alltså ytterligare 100 medlemmar i pastoratet ställt sig bakom kravet på kyrkoherdens omedelbara avgång tillsammans med att Leif Larsson samtidigt ska lämna sina uppdrag.
Torbjörn Lindhe är tidigare chef för näringslivets organ Institutet mot mutor och driver en juristfirma där han specialiserat sig mot korruptionsmål. Han har nu anlitats av församlingsmedlemmar som ifrågasätter hur Folkungabygdens pastorat driver affärer och som anser att personer sitter på dubbla stolar inom den kyrkliga verksamheten i Mjölby. Tidigare har han företrätt ett trettiotal medlemmar i konflikten och fört deras talan gentemot pastoratet och stiftet. Lindhe förklarar att man i den senaste skrivelsen nu även ifrågasatt varför man till följd av den första namninsamlingen inte tillsatt en utredning.
– Vi har ju ställt många frågor till pastoratet och domkapitlet. När vi i augusti inte fick en oberoende utredning tillsatt av stiftet så skrev vi till pastoratet att de skulle tillsätta en oberoende utredning. Där i fanns det även krav på att de här personerna skulle avgå. Men detta lade man bara till handlingarna, man prövade inte ens sakfrågan, det kan man se i deras protokoll. Då gör man ju inte en självkritisk granskning av sin egen verksamhet.
Torbjörn Lindhe förklarar vidare att han varit i kontakt med kyrkorådets ordförande, Ann-Marie Karlsson, för att fråga varför ärendet om en oberoende utredning av oegentligheterna inom pastoratet och turerna med holdingbolaget inte ens togs upp i kyrkorådet.
– Hon hade ingen direkt förklaring varför man inte prövade detta eller varför man inte låter någon oberoende granska det.
Vi har försökt nå både Ann-Marie Karlsson och kyrkoherde Fredrik Lennman för en kommentar. Dock utan resultat. När vi får tag på Leif Larsson och ställer frågan om vad han anser om att han nu begärs avgå med omedelbar verkan så hänvisar han till Ann-Marie Karlsson. Vidare vill han i nuläget inte svara på några frågor som rör kyrkorådet, eftersom han bara sitter med där på en reservplats.