Laddad energimässa väntas i Mjölby

MJÖLBYFyra kommuner laddar för Energimässa. Arrangörerna räknar med stark tillströmning av publik.

Bo Johansson, näringslivssamordnare i Mjölby, Michael Agur, företagslods i Mjölby, Ann-Christin Nilsson-Cedermo, energi och klimatrådgivare i Vadstena/Ödeshög.

Bo Johansson, näringslivssamordnare i Mjölby, Michael Agur, företagslods i Mjölby, Ann-Christin Nilsson-Cedermo, energi och klimatrådgivare i Vadstena/Ödeshög.

Foto: Mia Karlsvärd

Mjölby2014-09-15 08:00

Fyra kommuner förbereder just nu för fullt en stor energimässa på Norrgården i Mjölby. Kommunerna Mjölby, Vadstena, Ödeshög och Boxholm är gemensamt värdar för en mässa med energi som tema den 23 oktober.

– Redan när jag jobbade som miljöchef i kommunen hade jag idéer om en energimässa. Men Mjölby är för litet för att själva kunna ordna detta, säger Bo Johansson, näringslivssamordnare i Mjölby.

Bo Johansson, näringslivssamordnare i Mjölby, Michael Agur, företagslods i Mjölby, Ann-Christin Nilsson-Cedermo, energi och klimatrådgivare i Vadstena/Ödeshög och Henric Rehnmark Energirådgivare i Mjölby/Boxholm är de som just nu arbetar med att förbereda mässan. Corren träffar tre av dem på Norrgården där mässan kommer hållas om drygt en månad.

– Kul att vi har så många företag i våra kommuner som jobbar med de här frågorna, säger Ann-Christin Nilsson-Cedermo energi och klimatrådgivare i Vadstena/Ödeshög.

Programmet på energimässan inleds med föreläsningar och riktade utbildningar. Politikerna i de fyra kommunerna kommer få lyssnar på föreläsare från Linköpings universitet bland annat.

– Fastighetsskötare och elektriker från alla kommunerna kommer den här dagen bland annat få fortbildning inom sina områden, berättar Ann-Christin Nilsson-Cedermo.

På eftermiddagen kommer man ha möjlighet att välja vilka föreläsningar man vill lyssna på, säger Michael Agur Företagslods i Mjölby.

Sammanlagt 30 montrar med lika många företag kommer finnas på plats för att berätta om sin produkter för andra företagare och för allmänheten.

– Utanför Norrgården kommer det finnas företag som presenterar olika fordon. Exempelvis elbilar, berättar Bo Johansson, näringslivssamordnare i Mjölby.

– Solskenshistorien med vårt upplägg på mässa är att man kommer hit och lyssnar på en föreläsning, går ut och pratar med företaget som säljer den produkt man är intresserad av. Att man därefter ställer frågor till respektive kommun om krav och sedan vänder sig till sin banks monter om låneansökan, säger Michael Agur, företagslods i Mjölby.

Vilka är målgruppen för mässan?

– Alla som är intresserade av energifrågor. Om man vill bygga hus, köpa ny bil, finna alternativ till uppvärmning exempelvis, säger Ann-Christin Nilsson-Cedermo.

– Det här är en framtidsfråga. Hur man kan spara pengar som företagare och privaperson genom att satsa på energin, säger Michael Agur.

Elbilar i Norge - en succé

I Norge finns 4.642 laddningsstationer för elbilar. I januari 2014 fanns 30.000 registrerade elbilar. Att så många har skaffat elbilar i Norge förklarar Erik Figenbaum, analytiker på det norska transportforskningsinstitutet är att Norska staten satsat på flera olika insatser för att få igång intresset för elbilar.

* 1990 Inför Norges regering och riksdag skattefrihet för elbilar.

* 1996 Slopad fordonsskatt för elbilar.

* 1997 Slopade vägtullar.

* 1999 Fri parkering på kommunernas mark och i kommunernas garage.Samma år fick också elbilarna sina egna registreringsskyltar.

* 2000 Reducerades skatten för företagsbilar drivan på el.

* 2001 Slopades momsen på elbilsinköp.

* 2003 Blev det fritt fram för elbilar i bussfilerna och

* 2009 Blev det lägre avgift på bilfärjorna, och det infördes statligt stöd till investeringar i laddstationer.

* 2014 Regering och riksdag i Norge slopar momsen även på leasing av elbilar.

Allt detta har bidragit till en positiv utveckling av elbilar i Norge. Enligt Erik Figenbaum har det sannolikt varit nödvändigt med så många olika insatser för att få ingång denna positiva spiral.

Erik Figenbaum menar att bara införa en eller några få stimulansåtgärder hade inte varit tillräckligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om