Lärarförbundet stämmer Mjölby kommun efter att en lärare på gymnasieskolan ska ha tilldelats en varning av arbetsgivaren. En stämningsansökan är inlämnad till Arbetsdomstolen och facket yrkar på 50 000 kronor i skadestånd till läraren och 30 000 kronor till Lärarförbundet.
Läraren undervisade under vårterminen 2021 en klass i religion. Enligt Lärarförbundet ska han blivit ombedd av eleverna att komplettera information kring en inlämningsuppgift i etik. Han blev även tillfrågad av två elever att skriva ihop ytterligare kompletterande information kring begreppet värderingar.
När han var klar publicerade han kompletteringarna på skolans digitala plattform, en plats där enbart läraren och eleverna hade tillgång till informationen.
Informationen innehöll en värderingsövning. Läraren nämner i punktform olika ställningstaganden man gör om man har värderingen ”människovärde/allas lika värde” – till exempel att man väljer att umgås med alla oavsett hudfärg eller att man förmodligen inte gillar rasism. Som en punkt har läraren lagt till ”Du röstar förmodligen inte på Sverigedemokraterna.”
Läraren menar i stämningsansökan att kompletteringarna inte avsåg något obligatoriskt undervisningsmoment eller någon konkret övningsuppgift.
I början av maj kontaktades läraren av nyhetssajten Samnytt angående övningsuppgiften. Han tog då bort kommentaren om Sverigedemokraterna och la ut en reviderad version av dokumentet. Samnytt publicerade sedan en artikel, med en ljudinspelning av samtalet.
Eftersom det gick att identifiera skolan i artikeln tog läraren kontakt med sin rektor.
Under juni 2021 beslutade förvaltningschef Christer Lordh att tilldela läraren en skriftlig varning.
Varför tilldelade ni en skriftlig varning till läraren?
– Grunden är att skolan är objektiv och ska utformas enligt de förordningar och planer som finns. En legitimerad lärare har stort inflytande på den undervisning som den bedriver. Det är den undervisning som eleverna följer och litar på. I det här fallet är vår bild att läraren avvikit utifrån det som förväntats och det har påverkat förtroendet för skolan och vår verksamhet. Det har också fått återverkning både på lokal och nationell nivå.
Hade inte ett samtal räckt?
– Vår bedömning är att händelsen är av den art att den föranleder en varning, en av de åtgärder arbetsgivaren kan vidta när den anställda agerar utanför det avtal vi har. I det här fallet har läraren en legitimation och därmed verifierat att man har kunskap och erfarenheter om hur man ska följa de förordningar och den skollag som gäller i Sverige.
– Om Lärarförbundet gör en bedömning att det finns skäl till en prövning då är vi en del i den. Sedan får vi se vad Arbetsdomstolen kommer fram till.
Lärarförbundets uppfattning är att den kompletterande informationen läraren gett till eleverna inte är ett sådant fel eller försummelse som kan föranleda en disciplinpåföljd.
Vi har varit i kontakt med läraren som inte vill inte uttala sig. Förbundsjurist Hannah Edström på Lärarförbundet är lärarens ombud. Hon svarar i ett mejl att de hänvisar till stämningsansökan och kommer i nuläget inte att ge några ytterligare kommentarer.
"Lärarförbundet har bedömt att det finns förutsättningar att bevilja vår medlem rättshjälp i ärendet. Mot den bakgrunden har förbundet gått vidare till Arbetsdomstolen" skriver hon i mejlet.