- Den vanliga läsboken har två nivåer men är ändå för lätt för vissa och för svår för andra. Med Kiwi-metoden är det lättare att anpassa materialet efter elevernas behov eftersom det finns så många nivåer på böckerna, säger Agneta Westin som drev igenom att få använda metoden med sina elever för fyra år sedan.
Kiwi-metoden är uppdelad i tre moment. Det första momentet är gemensam läsning i storboken. Då sitter klassen samlad medan läraren läser ur en bok, ofta tillsammans med barnen. Under tiden pratar de om handlingen, bokstäver, stavning och vad olika tecken betyder.
- I måndags hade vi en bildpromenad. Då täckte jag över texten i storboken. Sedan tittade vi på bilderna medan barnen fantiserade och hittade på vad den kunde handla om. Då handlar det inte om vad som är rätt eller fel. Det handlar mer om att stärka deras självförtroende, säger Agneta Westin.
Misse matvrak
När lektionen börjar samlas eleverna och sätter sig på golvet framme vid tavlan. Fröken sätter upp en stor bok på ett stativ så alla i klassen kan se bilderna och texterna. Sida för sida går de igenom "Misse matvraks lucka".
- Vad heter boken? frågar Agneta Wester.
- Misse Matvraks lucka, läser klassen i kör.
- Här kommer två "s" tillsammans. Vet någon varför?
Flera händer kommer snabbt upp i luften.
- Bokstaven innan låter "i", svarar en av killarna i klassen.
- Precis, bokstaven innan är kort, säger Agneta.
Under lektionen säger hon till eleverna att räcka upp handen innan de pratar och att koncentrera sig. En viktig del i det fortsatta arbetet är att eleverna kan jobba lugnt och självständigt.
Kul att läsa
Det gemensamma arbetet gör att det blir bra sammanhållning i klassen. En annan fördel är att innehållet varieras. De läser aldrig om samma sak en längre period.
- Böckerna handlar om allt möjligt. Vissa är skönlitteratur, andra faktaböcker. Det blir mycket variation och eftersom barnen läser olika böcker blir de nyfikna på vad de andra läser vilket skapar motivation, säger Agneta.
Barnen håller med.
- Det är kul att läsa. Vi har fått lära oss bokstäver. Vi har lärt oss alla däruppe, säger Tove Tångring och pekar på bilderna med alfabetet som är uppsatta över tavlan.
Ser resultat
Agnes Wester har jobbat som lärare i 28 år och fastnade genast för Kiwi-metoden.
- Man tycker själv att det är roligt. Det är inspirerande undervisning som jag dessutom valt själv. Jag har kämpat för att skolan ska köpa in material.
Trots att metoden innebär mer arbete för läraren rekommenderar hon metoden för andra skolor.
- Jag kan se resultat. Eleverna bli jätteduktiga på att läsa och skriva. När de börjar ettan har vissa inte kommit på vad läsning är men då upptäcker de att det är något kul att satsa på. De får uppleva lyckan i att läsa en hel bok.
Eftersom metoden kommer från Nya Zeeland sipprar fakta om deras kultur och miljö in i böckerna. En av de första böckerna handlar till exempel om kiwifågeln som metoden är döpt efter. Samtidigt är det en nackdel att de flesta böcker är författade där. Vissa ord som är lätta på engelska blir svåra när de översätts till svenska, vilket ger de svenska barnen en oförutsedd utmaning. Men allt eftersom metoden blir mer uppmärksammad kommer fler böcker som är skrivna på svenska från början.