Logi för nära och långväga

På måndag är det precis 50 år sedan vandrarhemmet i Mjölby hembygdsgård öppnade. I dag finns här upp till 59 bäddar sommartid.

Vandrarhemmet i Mjölby hembygdsgård fyller 50. Drivs av Tott och Jappe, Charlotte Gusttafsson och Bo Arvidsson.

Vandrarhemmet i Mjölby hembygdsgård fyller 50. Drivs av Tott och Jappe, Charlotte Gusttafsson och Bo Arvidsson.

Foto: Sune Johansson

Mjölby2016-05-31 05:00

På Svenska flaggans dag, som det hette då, invigdes 1966 Mjölbys nya vandrarhem i den gamla smedbostaden som flyttades till ön i Svartån 1864. Ursprungligen är huset byggt tidigt 1800-tal i Bjälbo, men flyttades till Mjölby för att tjänstgöra som bostad för de anställda vid brännvinsbränneriet som tillhörde Norrgården, där i dag Wienerbageriet huserar.

I dag är det ett modernt åretruntöppet STF-vandrarhem som drivs sedan 23 år av Bo "Jappe" Arvidsson och Charlotte "Tott" Gustafsson.

– Kommunen gick ut och annonserade efter nya arrendatorer och vi bestämde oss för att söka, minns Jappe.

Det första året var ganska speciellt eftersom Tott var gravid och de fick tvillingarna Johan och Filip på våren. Det ingick i dealen med kommunen att arrendatorn skulle bo i ena änden av vandrarhemmet där det fanns en tvårummare. Senare, i samband med att vandrarhemmet sommartid utökades med sängplatser i andra byggnader, utökades lägenheten till att även innefatta två rum på övervåningen.

I dag finns det övernattningsmöjlighet även i grenadjärhemmet Back, Heddastugan och Svaltorpet, även det ett före detta soldattorp.

– Det låg väl i kommunens intresse att vandrarhemsvärden bodde på plats. Därmed fick man ju gratis tillsyn av hembygdsgården dygnet runt, säger nuvarande fritidschefen Ulf Johansson.

Han menar att vandrarhemmet är viktigt för Mjölby precis som hela den kommunägda hembygdsgården ingår i stadens historia och han är mycket nöjd med hur det fungerar.

– Men det finns ett bekymmer och det handlar om åldersstrukturen bland medlemmarna. Det är ett generellt problem i föreningslivet, men särskilt tydligt här, menar Ulf Johansson som ser framför sig ett ökat kommunalt engagemang.

Att vara vandrarhemsvärd här är inte möjligt utan ett stort engagemang. Att det är ett otroligt idylliskt boende för familjen Arvidsson/Gustafsson är uppenbart men det har även sina baksidor.

– När en senkommen cykelturist bultar på dörren klockan tre på natten kan man hålla sig för skratt. Det är mer en livsstil än ett arbete. Det är klart att man känner ett ansvar när man bor här, menar Jappe.

Ungefär hälften av gästerna är turister – det är inte helt ovanligt att det kommer cykelturister nerifrån kontinenten som är på väg till Nordkap. Den andra hälften är före detta Mjölbybor eller anhöriga till bofasta som är i stan för att hälsa på, gå på bröllop eller 50-årskalas och behöver nattlogi.

Vandrarhemmet

Ersatte ett gammalt sommaröppet vandrarhem i Norra skolan (Egeby).

Invigdes 6 juni 1966 av dåvarande landshövdingen Per Eckerberg.

Har 59 bäddar sommartid i 14 rum. Vintertid 23 bäddar. Mellan 2 och 6 bäddar per rum plus en sovsal.

Billigast är det att bo i sovsal (200 kr för STF-medlem med eget sänglinne).

Jubileet kommer att firas med öppet hus någon gång i höst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om