Tre barn utsatta för grova övergrepp – 36-åring åtalas

En 36-årig man har åtalats för att ha utsatt tre barn för ett stort antal allvarliga sexualbrott. Han åtalas bland annat för elva fall av grov våldtäkt mot barn.

En 36-årig man har åtalats för bland annat elva fall av grov våldtäkt mot barn.

En 36-årig man har åtalats för bland annat elva fall av grov våldtäkt mot barn.

Foto: Maria Biamont

Mjölby2024-04-05 12:51

Den 36-årige mannen, som är hemmahörande i Mjölby kommun, anhölls den 1 november förra året och häktades tre dagar senare. Han sitter alltjämt häktad i väntan på rättegång i Linköpings tingsrätt. 

Kammaråklagare Gabriella Ergül anklagar mannen för en rad allvarliga brott som han ska ha begått mot tre barn mellan januari 2020 och oktober 2023. 

Mannen åtalas för elva fall av grov våldtäkt mot barn, tio fall av grovt barnfridsbrott, tolv fall av sexuellt ofredande, två fall av grovt sexuellt övergrepp mot barn samt ett fall av grovt utnyttjande av barn för sexuell posering. Dessutom åtalas mannen för grovt barnpornografibrott. 

Åklagaren skriver i stämningsansökan att 36-åringen "har visat särskild hänsynslöshet och råhet med beaktande av målsägandens låga ålder". Åklagaren skriver även att mannen har utnyttjat barnens beroendeställning till honom i egenskap av närstående. Gärningarna har, enligt stämningsansökan, varit återkommande och systematiska och skett i en bostad där barnen haft rätt att känna sig trygga. 

"Som försvårande omständighet vid bedömningen av straffvärdet ska beaktas att brottet varit ägnat att skada tryggheten och tilliten hos ett barn i dess förhållande till en närstående person", skriver åklagaren i stämningsansökan. 

I polisförhör har 36-åringen varken erkänt eller förnekat de brott som han anklagas för. 

Straffet för grov våldtäkt mot barn är fängelse i lägst fem och högst tio år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!