Konceptet finns redan i många kommuner i landet. Sedan i höstas har Karsten Mohapatra på Omsorgs- och socialförvaltningen koordinerat nätverksarbetet i Mjölby.
– Det känns meningsfullt att få jobba på det här sättet. Den som behöver hjälp blir vår uppdragsgivare. Alla röster är lika mycket värda på ett sådant här möte, säger han.
Det kan vara svårt för den som ensam möts av psykologer, läkare och socialsekreterare att uttrycka sig. Stöd från människor i ens omgivning kan underlätta.
– Det är ganska naturligt. Känner man sig trygg blir det lättare att tala om sådana här saker, säger Karsten Mohapatra.
Att samlas i ett och samma rum ger de närstående en chans att sätta sig in problematiken. Men det kan även ha andra fördelar.
– De professionella utövarna kan sätta sig in i personens situation och kan prata med varandra också. Det blir mycket mer effektivt än att ha enskilda möten, säger Karsten Mohapatra.
Mötena, som brukar ta runt tre timmar, kommer framöver att hållas i nya lokaler på Kyrkogatan, där Blåklintsbuss finns sedan tidigare. Alla deltagare på mötet sitter i en ring. Men nätverksledarna håller sig utanför – målet är att samtalen ska ske utan att de behöver flika in alltför mycket. Nätverksledarna tar ansvar för att samtalet kommer i gång, att alla deltagare kommer till tals och att man inte upprör någon annan genom sina uttalanden.
Det krävs ingen tidigare kontakt med socialtjänsten för att få till stånd ett nätverksmöte. Det är bara att mejla eller att ringa.
– Vem som helst kan höra av sig till oss, säger Karsten Mohapatra.