Mer fjärrvärme för mindre bränsle

Kraftvärmeverkets kapacitet ökas kraftigt med en rökgaskondensor som ger 32 GWh ytterligare fossilfri fjärrvärmeproduktion per år.

Genom ett hål i taket på det 30 meter höga värmekraftverket lyfts rökgaskondensorn in. Anläggningsansvarige Anders Ejhed på MSE.

Genom ett hål i taket på det 30 meter höga värmekraftverket lyfts rökgaskondensorn in. Anläggningsansvarige Anders Ejhed på MSE.

Foto: Sune Johansson

Mjölby2019-06-13 21:14

Värmeverket eldas med biobränsle, företrädesvis flis, som har relativt hög fuktighet. Ju mer fukt i bränslet desto mer vattenånga bildas ihop med rökgaserna. Det är värmen i ångan och röken som tas till vara med den nya anläggningen som kostar 30 miljoner kronor.

– Den ger cirka 20 procent större energiutbyte från kraftvärmeverket. Det blir mer värme till Mjölbyborna samtidigt som vi kan minska vår bränsleförbrukning, berättar Anders Ejhed, anläggningsansvarig på MSE.

Ångan som kondenseras til vatten kommer också att återvinnas så att vattenförbrukningen totalt kan minskas, även det en miljövinst.

Omkring 30 ton väger hela rökgaskondensorn som lyftes på plats på torsdagen. För att få in den i byggnaden har ett hål sågats upp i taket. En jättelik kran lyfter in anläggningen i tre delar i ett schakt från golv till tak i den över 30 meter höga byggnaden.

Att arbetena sker just nu hänger ihop med att värmeverket står still.

– Sommartid tar vi fjärrvärme från Gärstadverket i Linköping, berättar Anders Ejhed.

Arbetet med kondensorn kommer att pågå under sommaren. I oktober startar värme- och elproduktionen som brukligt och rökgaskondensorn ska vara i drift 1 december.

Under 2018 producerade kraftvärmeverket 137,2 GWh samt 39,5 GWh el. 83 procent av bränslet kom från skogsflis i närområdet. Resten kom från sågverk i regionen. När kondensorn är igång har värmeverket en kapacitet på 30 MW fjärrvärme och drygt 10 MW el.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om