Baylan som delar departement med miljöminister Åsa Romson (MP) berömde i sitt invigningstal MSE och dess ägare Mjölby kommun för att man satsar på ett kraftvärmeverk som vid sidan av fjärvärme även producerar el.
Av grenen som han och MSE:s vd Lena Svensk karvade på blev det en hög träflisor som samlades ihop och symboliskt fraktades iväg, naturligtvis med elcykel, till det transportband som förser värmeverket med biobränsle.
Ibrahim Baylan har tillsatt en blocköverskridande energikommission som ska hitta lösningar för att ersätta fossil energiproduktion, såväl som kärnkraft, med förnybar.
För en dryg vecka sedan gick han ut i DN debatt och efterlyste en ny energiöverenskommelse i riksdagen. Den ska bygga på den förra regeringens överenskommelse – minus kärnkraft.
– När det gäller elproduktionen har vi kommit en bra bit på väg. Mycket tack vare kommuner som Mjölby som investerar i biobränsleeldad värme- och elproduktion, som matas med lokalt producerad flis.
För just kraftvärme är en elproduktion som i motsatts till solenergi har sin topp under den kallaste delen av året, när fjärrvärmeproduktionen går på högvarv. Han sa att Mjölby och många andra kommuner bidrar till att övergången till fossilfri elproduktion är möjlig, utan att det behöver innebära att vi blir av med vårt behagliga liv.
– Tack för att ni gör det här, sa han.
Sverige har med råge uppfyllt de mål som EU satt upp för klamatomställning, och även om klimatmötet i Paris i höstas var en framgång så har Sverige högre ambitioner. Elproduktionen ska vara helt förnybar inom 20 år, till år 2020 är målet att 50 procent av all energianvändning vara icke-fossil och när det gäller transportsektorn så är målet 10 procent förnybart bränsle till 2020.
– På transportsidan är det betydligt svårare, säger Ibrahim Baylan och nämner den skattehöjning på bensin och diesel som infördes vid årsskiftet men som inte får mycket effekt eftersom världsmarknadspriset på olja gjort att priset snarare gått ner.
Invigningspubliken bestod av anställda på MSE, kunder och leverantörer samt Mjölbypolitiker och tjänstemän. Efter invigningen, som ramades in av rikligt med de förnybara energikällorna sol och vind, fick de komma in och titta på värmeverkets inre.
I morgon lördag är allmänheten välkommen att besöka Mjölbys 400-miljonersstolthet när det ordnas familjedag.
– Vi räknar med mycket folk. 12 föreningar har prova på-aktiviteter och det blir musik av Mjölby ungdomsmusikkår, säger vd Lena Svensk.