Ministern berömde seniorsatsningar

Hur seniorer bor i Mjölby – och hur de roar sig – fick socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) se när hon på onsdagen besökte orten.

Pensionsprat. Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll på besök i nyöppnade Zenit. Här med Bo Karlsson, Bo Zewebrand, Irene och Yngve Nilsson.

Pensionsprat. Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll på besök i nyöppnade Zenit. Här med Bo Karlsson, Bo Zewebrand, Irene och Yngve Nilsson.

Foto: Sune Johansson

Mjölby2017-04-19 18:39

På senior-mötesplatsen Zenit som öppnade för några veckor sedan mitt emot Ica Supermarket, kommer ministern mitt i ett underhållningsprogram med skådespelerskan Carina Perenkranz som sjunger kupletter och visor och berättar komiska historier tillsammans med Kaj Lärka.

På Zenit är det seniorerna själva som ordnar aktiviteterna. I fikarummet har stolar radats upp och det är fullt. Det efterföljande fikat får avnjutas där det finns plats och Annika Strandhäll bänkar sig tillsammans med några Mjölbypensionärer. Efter lite kallprat kommer de in på pensionerna.

– Vi ska ju få hela 200 kronor i skattelättnad, säger Bo Karlsson ironiskt och skrockar.

– Det behöver absolut göras mycket mer för de äldre, medger Annika Strandhäll som är van att prata ekonomi när hon träffar seniorer.

Det är för stora klyftor mellan de ekonomiska resurserna hos olika grupper pensionärer, menar hon. Tio procent av landets två miljoner pensionärer har för dålig ekonomi. Främst handlar det om kvinnor.

– Av dem som enbart lever på garantipension är 80 procent kvinnor. Den genomsnittliga inkomstskillnaden mellan manliga och kvinnliga pensionärer är 6 000 kronor, säger hon och hänvisar till ett pågående arbete som regeringen inlett för att titta på de olika delar som påverkar äldres ekonomi.

Det är garantipension, äldreförsörjningsstöd, bostadstillägg. Hon nämner till och med änkepensionen som togs bort för många år sedan.

– Livet har sina utmaningar, sammanfattar Yngve Nilsson som brukar komma till Zenit tillsammans med hustrun Irene.

– Vi seniorer håller igång både kryssningsfartygen och färdtjänsten, säger han lakoniskt och lyckas sammanfatta klyftorna i några få ord.

Ministern gillar vad hon ser på Zenit. det är viktigt att äldre aktiverar sig och inte sitter ensamma. Ännu mer nöjd blir Annika Strandhäll när hon går vidare runt kvarteret och hälsar på i trygghetsboendet Burensköld.

Det är så man ska bygga äldreboenden menar hon, där man bor i egen lägenhet men har tillgång till gemenskap direkt utanför sin dörr.

Trygghetsvärdarna Annelie Rydell och Lena Hall tar emot och berättar om hyresgästerna i de 24 lägenheterna, de flesta mellan 90 och 100 år.

– Räcker ni till, frågar ministern Annelie och får till svar att trygghetsvärdarna försöker finnas till för alla boende och lyssnar av deras behov utan att lägga sig i och försöka styra.

Socialnämndens ordförande Anna Johansson (S) fyller i att det här även är en ekonomiskt effektiv äldreomsorg och att kommunen och Bostadsbolaget planerar fler trygghetsboenden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om