Lördagen 29 juni misshandlades en man i 50-årsåldern i Mjölby. Misshandeln rubriceras just nu som mordförsök då någon ska ha utdelat hugg eller slag med kniv mot mannens bröstkorg.
– Målsägande hade varit ute i Mjölby centrum och blivit påhoppad av de två misstänkta. Personerna känner varandra sedan tidigare. Vad motivet är vet jag faktiskt inte, berättar polisens förundersökningsledare Karolina Jeppsson.
Två personer greps under lördagen misstänkta för mordförsök alternativt grov misshandel. De båda är i 55- till 60-årsåldern och alla tre är sedan tidigare kända av polisen.
– En kniv användes vid misshandeln. Slagen med kniven måttades i brösthöjd, men mannen lyckades styra bort kniven och fick skador i händerna istället, säger Jeppsson.
De två misstänkta som hämtades till förhör av polisen under lördagsnatten släpptes på söndagen. Beslutet att släppa de två misstänkta gjordes av jourhavande åklagare efter förhör. Ärendet ligger nu på chefsåklagare Eva Nemec Nordh.
– Två personer greps och var anhållna, men det har inte gått att bevisa vem som utfört gärningen, säger Nemec Nordh.
De två personerna blev delgivna misstanke, men Eva Nemec Nordh har uppgifter om att det fanns fler personer på platsen.
– Det är i nuläget oklart vem som har utövat våldet. Det är antecknat att det är fyra till fem personer på platsen. Att målsäganden har blivit knivskuren tror jag är klarlagt, men sedan om det i slutänden ska rubriceras som mordförsök låter jag vara osagt.
Chefsåklagaren beskriver beslutet om att anhålla någon som en fyrstegsraket.
Brottet ska ha mer än ett års fängelse på straffskalan för att vara anhållningsgrundande.
Det måste finnas skäl att låsa in någon, det vill säga att man kan förstöra utredningen, begå fler brott, det finns mer än två år i fängelse på straffskalan, eller att personen riskerar att fly.
Dessutom ska det finnas sannolika skäl eller skälig misstanke, och slutligen ska det vara proportionerligt att frihetsberöva personen.
– Jag vågar inte säga vilken bedömning jouråklagaren gjort, men jag tror att det är sannolika skäl. Man måste hamna på ja i alla fyra delar för att anhålla någon, förklarar Nemec Nordh.
– Ärendet har gått åter till polisen, just för att ingen är frihetsberövad och, som jag tolkar det, att det i nuläget inte går att visa att de som varit frihetsberövade begått gärningen, för då hade de fortfarande varit det.
– Utredningen är inte nedlagd och vi måste klarlägga vad det egentligen är som hänt och hur har målsägande fått sin skada, säger Eva Nemec Nordh.