Det är branschorganisationen Fastighetsägarna i flera regioner i södra Sverige som sedan 2006 rankat större kommuner i området. Frågor ställs till medlemmarna hur de ser på företagsklimatet i 22 kommuner. Generellt har det blivit sämre på de 15 åren, dock med en liten förbättring i år.
– Mjölby har tidigare inte varit med bland de utvalda, men vi ville i år se hur den kommunen ligger till, säger David Björnberg, omvärldsanalytiker hos Fastighetsägarna GFR.
De flesta svaren speglar hur man ser på samarbete mellan företag och kommun, som handläggningstider, servicegrad och avgifter.
– Det finns även frågor om förutsättning för lönsamhet och där kan en liten växande kommun ha fördelar, men det är inget som säger att man hamnar högt för att man är liten, menar han.
Ebba Kellander på Hogstadius fastigheter tycker att Mjölby kommun är väldigt samarbetsvillig.
– Kommunen har satt djärva mål om invånarantal och de har förstått vikten av samarbete med näringslivet för att få till det.
Det är synsättet att kommun och näringsliv jobbar tillsammans som är det vinnande konceptet, menar hon.
Kritik har riktats mot statens hantering av pandemin och konstruktionen på hyressättningsstöden, där fastighetsägaren sänker hyran och sedan söker bidrag för detta.
– Det uppfattas som byråkratiskt och innebär en fördröjning. Man hade hellre sett ett direkt stöd till drabbade verksamheter, säger David Björnberg.
Mjölby har index 103, Linköping 95 (tionde plats) och Motala 93 (elfte plats).