Mjölby släpper inte inflytandet i MSE

Syftet med att Tekniska verken tar över aktiemajoriteten i MSE är att stärka bolagets ekonomi. Men Mjölby kommer inte att släppa kontrollen.

Investering. MSE:s nya kraftvärmeverk i Mjölby.

Investering. MSE:s nya kraftvärmeverk i Mjölby.

Foto: Mikael Svensson

Mjölby2017-01-28 00:00

På torsdagseftermiddagen gick Tekniska verken och Mjölby Svartådalens Energi AB ut med nyheten att ägarförhållandena i MSE föreslås ändras.

Motala har under en längre tid aviserat att de vill göra sig av med sina tio procent. Tekniska verken ökar sitt ägande från 35 till 51 procent och Mjölby kommun minskar sitt från 55 till 49 procent.

Den övergripande förklaringen till förändringen är enligt Cecilia Burenby, kommunstyrelsens ordförande (S) i Mjölby, att stärka bolaget i en tuff bransch

Hur kommer det sig att Mjölby släpper majoritetsägandet till Linköping?

– Det handlar om att vi tror det skulle göra MSE starkare. Tekniska verken har mer muskler och det ger dem möjlighet att stötta bolaget. Energimarknaden är besvärlig med lågt elpris och vi har just haft en stor investering med kraftvärmeverket, säger hon.

Betyder det att Mjölby kommun får mindre kontroll i bolaget?

– Vi vill ha kvar ett starkt inflytande. Det kommer vi att ha genom att vi gör upp om ett aktieägaravtal. Där kommer större frågor som handlar till exempel om bolagets affärsplan att kräva större majoritet än femtio procent.

Namnet MSE kommer att finnas kvar, sätet kommer fortsatt att vara i Mjölby. Det är exempel på frågor som en enkel majoritet inte kan ändra på.

Än så länge handlar det om ett förslag. Beslutet kommer att tas av bolagets ägare, i Mjölbys fall av kommunfullmäktige. troligtvis kommer frågan upp där på marssammanträdet. Gruppledarna för de politiska parterna har blivit informerade om förslaget.

Oppositionspartiet Moderaternas ledare i Mjölby, Monika Gideskog, har spontant inget att invända mot förslaget.

– Frågan är ännu i sin linda. Men jag tror att det finns mer fördelar än nackdelar. Tekniska verken har mer resurser och det ger möjligheter för MSE att utvecklas positivt, menar hon.

Liberalernas Curt Karlsson håller med. Han satt tidigare som vice ordförande i MSE:s styrelse och han menar att när Tekniska verken kom in som delägare så innebar det att den professionella kompetensen i styrelsen ökade.

– Deras tekniska chef och vice vd bidrog med spetskompetens. Som politiker kan det vara svårt att ha full kunskap om energimarknaden, menar han.

MSE:s ekonomiska resultat har varit svagt de senaste åren, mycket beroende på dalande elpris. Det i kombination med att Motala kommun vill avsluta sitt delägarskap har bäddat för förslaget att ändra ägarstrukturen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!