– Fel kan alla göra, även jag har säkert felparkerat någon annan gång. Men att de inte vill lyssna, att polisen inte kan erkänna när den har fel, det tycker jag är dåligt, säger han till Corren.
Det var i juli somras som han ställde sin bil intill kvarteret Hövitsmannen. Att det inte fanns någon förbudsskylt då kan han bekräfta med hjälp av foton.
Kurt Lundqvist bestred boten. Till grund för bestridandet fanns bilderna, och en hänvisning till ett samtal med Mats Rydell, gatuingenjör på Mjölby kommun, om att Kurt Lundqvist hade rätt. Den skylt som angav förbud att stanna hade inte kommit upp ännu när Kurt Lundqvist parkerade, utan sattes upp veckan därpå.
Svar först i oktoberPolisens utredare svarade i slutet av oktober. Enligt den lokala trafikföreskriften råder parkeringsförbud på Kanikegatans östra sida mellan Mjölnargränd och Bryggargränd sedan 25 augusti 2009. Av anmärkningen framgår att vägmärken är kontrollerade vid utfärdandet, skriver utredaren.
Övriga åberopade omständigheter saknar rättslig betydelse, skriver juristen Clara Ljungman Gustafsson som dock beklagar en långa handläggningstiden.
Hur kan det komma sig att ni inte godtar Kurt Lundqvists bilder som visar att det saknas förbudsskyltar, vilket dessutom bekräftas av kommunens gatuingenjör?
– Parkeringsanmärkningen anger att det fanns vägmärken. Därför har vi rättsligt stöd för vårt beslut. Men vi är nu beredda att ompröva ärendet eftersom det har kommit fram nya omständigheter, säger Clara Ljungman Gustafsson.
Uppenbara omständigheterDet fanns som sagt inga förbudsskyltar trots att parkeringsvakten hade uppgett att så var fallet, vilket juristen nu återigen har fått bekräftat genom ett telefonsamtal med kommunens gatuingenjör. Enligt Mats Rydell händer det rätt ofta att redan uppsatta skyltar försvinner, men det har Clara Ljungman Gustafsson ingen kännedom om.
– Det hade varit enklare om kommunen hade tagit kontakt med oss direkt när felet uppdagades och omständigheterna var så pass uppenbara, säger hon.
Mats Rydell i sin tur visar förvåning över att polisen inte kontaktade kommunen.
En kommunikationsmiss, visar det sig alltså. Kurt Lundqvist har redan betalat boten på 800 kronor, men de pengarna får han förhoppningsvis snart tillbaka igen.
– Det här kan nog andra ha nytta av att få veta också. Det känns mycket bra, och det hade inte gått utan att Corren hade hjälpt till i ärendet.