Kanske är det därför Mjölbyborna blir fler i en snabb takt. 96 procent av dem tycker att de bor i en bra kommun. 90 procent tycker att kommunen sköter sina verksamheter ganska eller mycket bra. Tre av fyra tycker att de har insyn och inflytande, och 72 procent kan tänka sig att rekommendera andra att flytta dit. Samtliga siffror klart högre än för svensken i genomsnitt.
– Särskilt roligt är det att man trivs, känner stolthet och att människor känner att de har inflytande, säger Cecilia Burenby, S-kommunalråd.
Det är SCB som gör den här medborgarundersökningen vartannat år på uppdrag av kommunerna. 161 av landets kommuner deltar. I år har man ändrat på formen så av båda dessa skäl är det svårt att jämföra. Svarsfrekvensen är inte heller överväldigande, 41 procent. Tidigare var det en tiogradig betygsskala att klicka i. Nu har man gått ner till fyra, från "mycket bra" till "mycket dåligt".
Allt är dock inte mycket bra i Mjölby. Var femte invånare tror att det kan finnas korruption i stadshuset. Bara kring hälften tror att politiker har Mjölbys bästa för ögonen i sitt värv. Tjänstepersonerna får något bättre förtroende. Dock tycker Mjölbybon att hon får ett gott bemötande i kontakter med kommunen.
Hur ser du på de låga siffrorna när det gäller förtroende?
– Det finns alltid utmaningar. Vi växer fort och vi har haft lite växtvärk. Det gäller att bygga upp på de områdena, säger Cecilia Burenby.
Hon nämner även trygghetsfrågor som ett problem, men där menar hon att kommunen nu satsar, till exempel på samarbete med företagen för att minska brottslighet och otrygghet.
Men 43 procent tycker inte att politikerna jobbar för kommunens bästa?
– Den siffran är vi ju inte nöjda med förstås men jag tror man ska se till helheten. 75 procent anser att de har möjlighet till insyn och inflytande över beslut. Det är på det sättet man måste jobba. Känner man att man är delaktig och har inflytande så blir säkert siffrorna för förtroende också bättre, menar hon.
Lokala allmänna kommunikationer får inte bra betyg, men däremot cykelvägar och parkeringar. Tillgången på café och restaurang får sämre siffror än i riket.
Cecilia Burenby har varit kommunstyrelsens ordförande sedan 2014 och menar att det i en kommun av Mjölbys storlek är nära mellan politiker och invånare.
– Det har aldrig varit så många som nu som kommenterar positivt, att mycket händer, att det byggs och så, säger hon.