Dackeelever laddar inför kockfinalen Umeå

En annorlunda skolvecka väntar för Hugo och Benjamin. De ska tävla i "Årets kockelever" och hjälpa kockar i "Årets kock".

Benjamin Eriksson och Hugo Rundgren går på Dackeskolans restaurang- och livsmedelsprogram i Mjölby. De är fokuserade när de har sin sista generalrepetition på skolan innan tävlingen "Årets kockelever" i Umeå.

Benjamin Eriksson och Hugo Rundgren går på Dackeskolans restaurang- och livsmedelsprogram i Mjölby. De är fokuserade när de har sin sista generalrepetition på skolan innan tävlingen "Årets kockelever" i Umeå.

Foto: Lovisa Lindstrand

Mjölby2022-09-14 17:00

Hugo Rundgren från Ödeshög och Benjamin Eriksson från Mantorp har precis avslutat sin generalrepetition inför tävlingen "Årets kockelever" i restaurangköket på Dackeskolan i Mjölby.

undefined
Benjamin Eriksson och Hugo Rundgren fixar det sista med uppläggningen.

– Vi har kört i genom rätterna fyra gånger den här veckan, berättar Hugo. Det här var sista nu.

– Det gick jättebra och känslan när man sätter någonting är så skön, säger Benjamin. Här i hemmaköket är allt tryggt, men vi vet inte hur det kommer se ut i köket på tävlingen. Det ska vara utomhus.

De har justerat några småsaker så sent som igår och poängterar svårigheten med en av rätterna. 

– Igår ändrade vi innertemperaturen på vildsvinet och sältan i buljongen. En av rätterna kan stöka till det lite, då den ska frysas. Om alla tävlande har samma frys som öppnas och stängs, kan det bli svårt att få den klar, säger Hugo. 

undefined
"Jag tänker på den där puddingen, att den måste frysa tillräckligt länge, annars går det inte", säger Hugo.
undefined
"Vi har potatis i båda rätterna, i huvudrätten är den med på fyra olika sätt" säger Benjamin Eriksson. "Vi försöker slänga så lite som möjligt, allt ska användas. Exempelvis de ingredienser vi använt till buljong, använder vi även i rätten" säger Hugo Rundgren.

I våras fick 120 restaurangskolor en tävlingsinbjudan. Temat var biologisk mångfald och de skulle göra en rätt med lök, mjölk och ägg. Hugo och Benjamin skickade in ett bidrag, spelade in en film bland getter och innan sommaren fick de beskedet att de gått vidare.

– Det kändes jättebra, säger Benjamin. Då visste vi inte om vi skulle tävla med det vi redan skickat in.

Men snart skickades det ut ett nytt tema inför finalen, två rätter på temat "Potatis och skördefest".

undefined
Läraren Katarina Westlund berättar att Hugo Rundgren och Benjamin Eriksson var kvar på skolan två dagar efter skolavslutningen i somras för att spåna idéer med henne. "Det var bra att kicka igång det kreativa tänket redan innan sommaren. Jag trycker de hade en jättebra idé redan då" säger Katarina.

– Det passade så bra, säger Benjamin.

Det blev som en östgötsk skördefestresa med svamp från Ödeshög, grönsaker från Skänninge, ost från Mantorp, bär från busken utanför skolan och vildsvin från Linköping. Ingenting är en slump.

– Tankarna kring menyn speglar Östergötland bra och de har valt kloka råvaror som sticker ut, säger Katarina Westlund, som är kock och lärare för eleverna i trean på skolan. 

Hon har även tidigare coachat andra elever genom tävlingar.

undefined
Katarina Westlund beskriver att allt kan hända på en tävling. "Jag brukar säga: bara lös det. Det är viktigt att de får tänka själva. Alla kommer göra fel i tävlingen, det är bara frågan om vem som gör minst fel och vem som löser dem bäst.
undefined
Hugo Rundgren och Benjamin Eriksson har gjort ett "körschema". "Bådas moment står för sig, så man inte missar något", säger Hugo. "Det mesta sitter perfekt, bara man gör precis likadant. Svårigheten blir att kunna göra likadant i ett främmande kök", säger Benjamin.

Killarnas matintresse började tidigt. 

– Jag åt nog blåmögelost när jag var fem, säger Benjamin som är uppvuxen på Löt gårdsmejeri utanför Mantorp. Jag började nog laga mat i sjuan.

– Intresset började vid fem, säger Hugo, sedan försvann det ett tag och kom tillbaka i åttan.

På lördag tävlar de i Umeå mot sju andra lag från olika delar av Sverige, men redan på torsdag kommer de vara "commis de cuisine", kockassistenter, till professionella kockarna som tävlar i "Årets kock".

– Det känns nästan större på något sätt, säger Benjamin. Det är något man aldrig får göra om, det är så extremt få som får göra det.

undefined
Hugo Rundgren har inte funderat så mycket kring sina framtidsdrömmar. "Jag har inte tänkt så långt fram. Jag jobbar extra på Ombergs golf i Ödeshög och trivs bra där nu."
undefined
Benjamin Eriksson beskriver sina framtidsdrömmar. "Jag vill jobba med Jord till bord, närproducerat är det viktigaste. Det skulle vara kul att starta något hemma på gården och ha en egen krog".
Karta: Dackeskolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!