Hugo Rundgren från Ödeshög och Benjamin Eriksson från Mantorp har precis avslutat sin generalrepetition inför tävlingen "Årets kockelever" i restaurangköket på Dackeskolan i Mjölby.
– Vi har kört i genom rätterna fyra gånger den här veckan, berättar Hugo. Det här var sista nu.
– Det gick jättebra och känslan när man sätter någonting är så skön, säger Benjamin. Här i hemmaköket är allt tryggt, men vi vet inte hur det kommer se ut i köket på tävlingen. Det ska vara utomhus.
De har justerat några småsaker så sent som igår och poängterar svårigheten med en av rätterna.
– Igår ändrade vi innertemperaturen på vildsvinet och sältan i buljongen. En av rätterna kan stöka till det lite, då den ska frysas. Om alla tävlande har samma frys som öppnas och stängs, kan det bli svårt att få den klar, säger Hugo.
I våras fick 120 restaurangskolor en tävlingsinbjudan. Temat var biologisk mångfald och de skulle göra en rätt med lök, mjölk och ägg. Hugo och Benjamin skickade in ett bidrag, spelade in en film bland getter och innan sommaren fick de beskedet att de gått vidare.
– Det kändes jättebra, säger Benjamin. Då visste vi inte om vi skulle tävla med det vi redan skickat in.
Men snart skickades det ut ett nytt tema inför finalen, två rätter på temat "Potatis och skördefest".
– Det passade så bra, säger Benjamin.
Det blev som en östgötsk skördefestresa med svamp från Ödeshög, grönsaker från Skänninge, ost från Mantorp, bär från busken utanför skolan och vildsvin från Linköping. Ingenting är en slump.
– Tankarna kring menyn speglar Östergötland bra och de har valt kloka råvaror som sticker ut, säger Katarina Westlund, som är kock och lärare för eleverna i trean på skolan.
Hon har även tidigare coachat andra elever genom tävlingar.
Killarnas matintresse började tidigt.
– Jag åt nog blåmögelost när jag var fem, säger Benjamin som är uppvuxen på Löt gårdsmejeri utanför Mantorp. Jag började nog laga mat i sjuan.
– Intresset började vid fem, säger Hugo, sedan försvann det ett tag och kom tillbaka i åttan.
På lördag tävlar de i Umeå mot sju andra lag från olika delar av Sverige, men redan på torsdag kommer de vara "commis de cuisine", kockassistenter, till professionella kockarna som tävlar i "Årets kock".
– Det känns nästan större på något sätt, säger Benjamin. Det är något man aldrig får göra om, det är så extremt få som får göra det.