Moped betyder frihet - och faror

Är man 14 år gammal och funderar på att köpa moppe, har det blivit lite krångligare sedan i går. Lagom till att reglerna för förarbevis och körkort för moppe ändrades, ordnade Lagmansskolan i Mjölby en moppedag för eleverna i årskurs 8.

Cornelia Hebo, klass 8C, klarade teknikbanan utan att köra ned en enda kon. Tjejer kör säkrare än killar, det är ingen skröna. Enligt statistiken skulle 270 liv om året räddas om män körde lika säkert som kvinnor.

Cornelia Hebo, klass 8C, klarade teknikbanan utan att köra ned en enda kon. Tjejer kör säkrare än killar, det är ingen skröna. Enligt statistiken skulle 270 liv om året räddas om män körde lika säkert som kvinnor.

Foto:

MJÖLBY2009-10-02 06:30

Zack Elfving är den första eleven som äntrar moppen för att se om han klarar att köra slalom mellan konerna på teknikbanan uppställd dagen till ära. Han går i åttan på Lagmansskolan och hans kamrater i klass 8C och D står och huttrar lite i blåsten. Zack berättar att han aldrig kört moppe, och det är inte så konstigt. Han är bara 13, fyller 14 i år och har därför ett drygt år kvar innan han lagligt får framföra moped.

Men här på banan är det sanktionerat av skolan, här får han pröva. Moppen brummar till när han gasar och han far iväg. Det går lite för fort i svängarna, några koner faller på vägen, men det var kul.

- Det kändes bra, säger han nöjt när han drar av sig den lånade hjälmen.

Nytt körkort krävs

Kompisen Gustav Lundin har redan tagit reda på vad som krävs för att få ­köra moppe när han har åldern inne­. För blivande mopedister i hans ålder gäller nya regler. Det är inte bara att sätta sig på en moppe och köra när man fyllt femton. Så var det före den 1 oktober. I alla fall med mopederna som har maxhastighet 25 km/tim. Nu krävs utbildning och förarbevis för att få köra moped, och för EU-moppen, den som får framföras i max 45 km/tim, krävs körkort. Ett nytt körkort med behörighet AM.

Många av eleverna som står och väntar på sin tur att köra moppe, vill bli moped-ägare. Det gäller både killar och tjejer. Det ska bli skönt att kunna ta sig dit man vill utan att behöva föräldrarnas hjälp att skjutsa, tycker de. Någon påpekar att föräldrarna nog ser fram emot det också. De slipper ju skjutsa.

Mopeddagen på Lagmansskolan samordnas av NTF (Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande) i Östergötland och innehåller fyra olika stationer. Eleverna får prova att sitta i en krocksläde och känna hur det känns i en bil som slår runt. De får lära sig om försäkringar och regler. Och de får en lektion i hur farligt det är att blanda alkoholkonsumtion och trafik.

Alkoholens faror

Tommy Ström från Östergötlands läns nykterhetsförbund är väldigt rak på sak när han berättar om hur alkoholen påverkar oss människor.

- Jag brukar gå på stan på helgerna och vet hur det kan se ut. Det kan ­inte vara roligt att vara tonårstjej, vakna i ett buskage med trosorna nere vid knävecken och inte veta vad som hänt.

Han kom med många budskap, men det viktigaste av allt var att alkohol och trafik inte hör ihop.

- Det är en katastrofal kombination.

Klassen får också ställa sig vid fönstren och titta ned från första våningen. Ingen har lust att hoppa. Det är ju inte konstigt. Men att sätta sig på en moppe och köra i 30 km/tim känns för de flesta inte främmande.

Att kollidera i den hastigheten, motsvarar kraften när man dimper ned i asfalten om man hoppar från första våningen.

- Vi människor är programmerade att förstå höjder, men vi förstår inte faran med fart, förklarar Cege Sjöström från NTF i Östergötland.

Fall från tredje våningen

Det är därför så många cyklar utan hjälm, och med cykel är det inte svårt att komma upp i 30 km/tim, men att hoppa ut genom fönstret skulle ingen göra frivilligt, konstaterar han.

Ändå klarar en oskyddad människa oftast en kollision i 30 km/tim hyfsat väl om man har tur. Blir man påkörd i 50 km/tim, eller kolliderar med moppe utan hjälm, motsvarar det fritt fall från tredje våningen i ett höghus. Det klarar bara två av tio utan att dö.

- Det mesta de sa, visste man, men det var ändå intressant och bra att man blir påmind, summerar en av åhörarna, Frida Karlsson, efter lektionen i atti­tyd och alkohol.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om